Ta vare på hjertet

Bill Clinton overlever fordi han oppdaget sykdommen i tide. Kjenner du forvarslene til hjerteinfarkt?

Publisert
Sist oppdatert

Etter en omfattende bypass-operasjon kan tidligere president Bill Clinton se frem til mange flere år i full vigør.

Eks-presidenten gjennomførte tidligere i uken en komplisert operasjon for å sikre blodtilførselen til hjertet. Årsaken til problemene var alvorlige forkalkninger i blodårene som snart kunne ha gitt et dødelig hjerteinfarkt.

Smerter i brystetDet vanligste varselet på et kommende infarkt, er smerter i brystet ved anstrengelser. Kortpustethet og unormalt dårlig kondisjon kan også være symptomer på at ikke alt er som det skal i hjertet.

- De vanligste symptomer på et kommende hjerteinfarkt er tung pust, smerter i brystet, mellom skulderbladene eller smerter som stråler ut i armene, særlig venstre arm. Det forteller avdelingsleder Nils Erling Myhr ved Feiringklinikken til Mozon.

Legene ved Feiringklinikken har spesialisert seg på å utrede, behandle og rehabilitere forskjellige former for hjertesykdommer. Klinikken eies av Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke (LHL) og gjennomfører over 1.000 hjerteoperasjoner hvert år.

- Dersom smertene reduseres når du tar det rolig eller bruker nitroglyserin, kan dette være et tegn på trange kransårer til hjertet, eller angina. Men om smertene vedvarer utover 5 til 10 minutter og du føler deg kvalm og dårlig, kan dette være starten på et hjerteinfarkt, forklarer Myhr.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer