Ta vitaminer via linsene

Skal være 100 ganger mer effektivt mot grønn stær enn øyedråper.

Det er bevist at små mengder vitamin E er bra for øyet på grunn av dets antioksidantegenskaper (illustrasjonsfoto). Foto: Maja Prodan
Det er bevist at små mengder vitamin E er bra for øyet på grunn av dets antioksidantegenskaper (illustrasjonsfoto). Foto: Maja Prodan Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Ved å tilsette det populære kosttilskuddet vitamin E i spesiallagde medisinske kontaktlinser, beholdes medisinen som skal behandle grønn stær i øyet. Denne nye teknikken er bortimot hundre ganger mer effektiv enn metoder som brukes i dag, ifølge en ny rapport.

Grønn stær (glaukom) er en sykdom der trykket inne i øyet er for høyt. Det høye trykket kan over tid skade fibrene i synsnerven, og når tilstrekkelig mange tråder er skadet, kan det oppstå blinde flekker i synsfeltet. Ubehandlet vil tilstanden etter hvert føre til blindhet, ifølge Norsk helseinformatikk.

Vitamin E er en antioksidant som stimulerer immunforsvaret og er kjent for å forebygge stær.

Forskere sa nylig i en presentasjon som ble holdt under National Meeting of the American Chemical Society, at de kan utvikle kontaktlinser med vitamin E som kan behandle glaukom og kanskje andre øyesykdommer i tillegg.

Les også om linser som kan forsyne øyet med bestemte mengder medisin

Vanlig medisin ikke like effektiv

Den vanligste måten å behandle grønn stær, som rammer om lag 67 millioner på verdensbasis, er øyedråper. Dette senker produksjonen av væske inni øyeeplet, hvilket gjør at øyetrykket faller.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer