Billån

Tabben gjør lånet titusener dyrere

Det kan vært lurt å bake bilkjøpet inn i boliglånet framfor å ta opp billån, men da bør du passe på én ting.

STRØMLØS: Da bilberger Marius Englund var på jobb i morgentimene under årets første snøfall på Østlandet, var det ikke bare biler som skled av veien som trengte hjelp... Reporter/foto: Magnus Paus Vis mer
Publisert

Billån har ofte mye høyere rente enn et boliglån, og i tillegg er det slik at når banken tar pant i bilen, blir dette registrert som en heftelse i Brønnøysundregisteret, som kan kan være negativt ved seinere salg av bilen - med mindre du har kvittet deg med lånet før salget.

Derfor velger en god del som kjøper seg ny bil å «bake» dette kjøpet inn i boliglånet.

Ja, dette kan spare deg en del rentekostnader, men da bør du passe på én ting, advarer siviløkonom Hallgeir Kvadsheim i et innlegg på Pengeverkstedet.

Felle gjør bilkjøpet 14 000,- dyrere

Sett at du vil kjøpe ny bil til 500 000 kroner og må låne 400 000 kroner. Du har et boliglån med rente på 1,70 prosent, mens billånet har rente på 3,60 prosent.

Hva er smartest - å ta et separat billån eller øke boliglånet slik at du baker de 400 000 kronene inn i det billige boliglånet?

Du tenker kanskje at svaret sier seg selv, men det er ei aldri så lita felle her, nemlig hvordan du nedbetaler lånene etter at bilen er kjøpt, advare Kvadsheim og legger fram flere ulike scenario som viser denne potensielle fella:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer