Skattemeldingen 2020

Tabben som forsinker skattepengene

Tre av fire nordmenn har betalt for mye i skatt i fjor, og de får til sammen over 32 milliarder kroner tilbake denne våren eller sommeren.

SJEKK NÅ: I denne videoen viser skatteetaten hvordan du går gjennom skattemeldingen, legger til eller endrer opplysninger. Les mer om hvorfor du bør gjøre dette med tanke på utbetaling av penger du har tilgode i saken under. Video: Skatteetaten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Pengene du har tilgode kan komme inn på kontoen din allerede om noen uker - eller i mai og juni, som gjelder de fleste av oss.

- Leverer du og eventuell ektefelle den nye skattemeldingen på Skatteetaten.no, kan du få skatteoppgjøret med penger på konto innen et par uker etter at du har sendt den inn, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.

Dette forsinker tilgode-utbetalingen

De som leverer skattemeldingen automatisk og ikke går inn på nettsiden og sender selv, derimot, må vente til juni på å få skattepengene, mens de som leverer på papir, får skatteoppgjøret først i august.

Et annet unntak for å få skattepengene du har tilgode innen kort tid, er om du blir tatt ut i kontroll av Skatteetaten.

Den foreløpige skatteberegningen viser at tre av fire lønnstakere og pensjonister ligger an til å få skatt tilbake. Til sammen 2,7 millioner innbyggere skal få over 32 milliarder kroner tilbake fra skatteoppgjøret for 2020.

Derfor får du restskatt

Samtidig er det også mange som skylder skatt - hele én million må være forberedt på restskatt. De skylder 24 milliarder kroner som må innbetales til Skatteetaten.

En årsak til at noen får restskatt, kan være at de ikke har gjennomført reiser til jobben i fjor på grunn av pandemien. Derfor er det denne gangen heller ikke ferdigutfylt fradrag for reisevei mellom jobb og hjem i skattemeldingen.

- Har du reist til jobb i hele eller deler av 2020 akkurat som du pleier, må du selv fylle ut opplysninger om dette i skattemeldingen, sier skattedirektøren.

Noen fikk også lavere rente på lånene sine i fjor. Det fører til mindre fradrag på skatten.

Her får flest penger igjen - og skattesmell

I Innlandet ventes den laveste baksmellen for de som skylder skatt. Det kommer i snitt en ekstraregning på 16 299 kroner til over 60 000 innbyggere.

Oslo topper skattesmell-lista: Her må over 141 000 skattebetalere forberede seg på en baksmell som i snitt er på hele 37 660 kroner.

Blant kommunene er det i Lurøy i Nordland at innbyggerne kan vente landets saftigste baksmeller: 314 personer må i snitt betale 89 124 kroner.

De følges av kommunene Røst i Nordland og Frøya i Trøndelag: Her må de som skylder restskatt til Skatteetaten, i snitt betale 78 355 og 68 514 kroner.

De som kan juble høyest, bor i Austevoll i Vestland, samt Værøy og Træna i Nordland: Her ventes de høyeste snittene på utbetalingene til innbyggerne som har skattepenger til gode. I snitt får de 25 407 kroner tilbake i Austevoll, og henholdsvis 23 428 og 23 339 kroner i Værøy og Træna.

SKATTELISTER: Er du nysgjerrig på å vite hva for eksempel Petter Northug tjente i fjor? Slik sjekker du! Video: Ingebjørg Iversen / Dinside Vis mer

Utsatt frist

Nesten fem millioner nordmenn har i løpet av mars og april fått skattemeldingen for 2020. Her er også den foreløpige skatteberegningen. Den sier hva du ligger an til å måtte betale i restskatt, eller hva du har tilgode.

- Det er først når du får skatteoppgjøret at du får endelig beregning av skatt. I skatteoppgjøret er det tatt hensyn til eventuelle endringer og nye opplysninger du selv har utført, sier Funnemark.

Hun understreker at selv om skattemeldingen er forhåndsutfylt, er den ikke ferdigutfylt. Det kan være informasjon som du selv må fylle inn, for eksempel om fradrag, ekstra inntekter eller verdier i andre land. Det er derfor viktig at du sjekker at opplysningen er korrekte.

Frist for innleveringer av endringer i skattemeldingen er 30. april for lønnstakere og pensjonister, men du kan søke om å få utsatt fristen én måned.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer