Levere skattemelding

Tabben som forsinker skattepengene

Derfor bør du undersøke og levere inn skattemeldingen.

SKATTEMELDINGEN: I denne videoen viser skatteetaten hvordan man går gjennom skattemeldingen og hvordan man legger til eller endrer opplysninger. Video: Skatteetaten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Snart er siste frist for å levere skattemeldingen, og har du ennå ikke sjekket den, er det all grunn til å gjøre det nå. Du kan nemlig risikere å kaste penger ut av vinduet hvis du ikke undersøker skattemeldingen.

Skattemeldingen er forhåndsutfylt, men det betyr ikke at den er ferdigutfylt. Bruk noen minutter på å gå gjennom skattemeldingen, kontroller at alt er korrekt og at alle fradrag er med. Det kan spare deg for mange tusenlapper. I tillegg får du en god gjennomgang av din økonomi, anbefaler Elisabeth Landsverk, privatøkonom i Sparebank 1 Østlandet, i en pressemelding.

Elisabeth Landsverk er privatøkonom i Sparebank 1 Østlandet. Foto: Sparebank 1
Elisabeth Landsverk er privatøkonom i Sparebank 1 Østlandet. Foto: Sparebank 1 Vis mer

En undersøkelse fra Respons analyse viser at 13 prosent, snaut 570 000 nordmenn, ikke har kontrollert skattemeldingen i det hele tatt.

Må vente på tilgodebeløpet

I tillegg til å gå glipp av en potensielt høyere tilgodebeløp, må du også vente litt ekstra før du får pengene utbetalt dersom du ikke sender inn skattemeldingen. Og det selv om du ikke gjør endringer.

– Får du penger igjen på skatten og vil ha oppgjøret tidlig er det viktig å trykke på knappen for levering av skattemeldingen, sier Landsverk.

Gjør du ikke det, regnes ikke skattemeldingen din som innlevert før 30. april, som er fristen, og det blir da den endelige beregningen foretas før det endelige skatteoppgjøret kommer.

— Vi kan ikke si når den enkeltes skatteoppgjør er klart, men du får beskjed når ditt er klart. Hvis du lar være å sende inn skattemeldingen og benytter deg av det vi kaller for leveringsfritak, får du skatteoppgjøret tidligst i juni, sier divisjonsdirektør Marta Johanne Gjengedal i Skatteetaten til DinSide.

Mange får restskatt

Ifølge en foreløpig beregning er det rundt 2,7 millioner nordmenn som får tilbake på skatten, mens én million nordmenn får restskatt. De skylder rundt 44,1 milliarder kroner som må innbetales til Skatteetaten.

En årsak til at noen får restskatt, kan være at de ikke har gjennomført reiser til jobben i fjor på grunn av pandemien. Derfor er det denne gangen heller ikke ferdigutfylt fradrag for reisevei mellom jobb og hjem i skattemeldingen.

Noen fikk også lavere rente på lånene sine i fjor. Det fører til mindre fradrag på skatten.

Frist for innlevering av skattemeldingen er 30. april for lønnstakere og pensjonister.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer