Overføre penger til utenlandsk konto

Tabben som gjør penge­overføringen mye dyrere

Det er store prisforskjeller på å overføre penger over grensen.

KOSTNAD PÅ KOSTNAD: Det er forskjellig fra bank til bank hvor mye de tar for pengeoverføringer fra din norske konto til en konto i utlandet. Derfor er det lurt å sjekke dette før du skal gjøre opp med en kollega i nabolandet, for eksempel. Foto: Eilin Lindvoll.
KOSTNAD PÅ KOSTNAD: Det er forskjellig fra bank til bank hvor mye de tar for pengeoverføringer fra din norske konto til en konto i utlandet. Derfor er det lurt å sjekke dette før du skal gjøre opp med en kollega i nabolandet, for eksempel. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg oppdaget kostnadene med å føre over pengene ved en tilfeldighet, forteller Knut Arne Marcussen til Dinside.no.

OVERRASKET: Knut Arne Marcussen skulle føre over 190 euro til en svensk kollega og ble overrasket av gebyrene en slik overføring medførte. Foto: privat.
OVERRASKET: Knut Arne Marcussen skulle føre over 190 euro til en svensk kollega og ble overrasket av gebyrene en slik overføring medførte. Foto: privat. Vis mer

Han skulle overføre 190 euro til en svensk kollega, som hadde lagt ut for ham i forbindelse med en reise, og ble overrasket da han så hvor mye banken hans skulle ha for å pengeoverføringen.

Det viste seg nemlig at Nordea, som Marcussen er kunde hos, skulle ha et overføringsgebyr på 150 kroner i tillegg til «ordinære omkostninger», som i dette tilfellet var 60 kroner, siden Marcussen betalte gebyret for både seg og sin svenske kollega.

Dette betyr at han trodde han måtte betale totalt 210 kroner for å føre over pengene til kollegaens konto hos Danske Bank i Sverige.

- Jeg synes dette var et høyt gebyr å betale, men tenkte jeg måtte gjøre det uansett, siden jeg ikke ville at kollegaen min skulle få utgifter for at hun hadde lagt ut for meg, sier Marcussen.

HØYT GEBYR: Slik så det ut når Knut Arne Marcussen skulle overføre noen penger til en svensk kollega. Til høyre ser du at hvis han tar alle omkostningene for overføringen, vil det koste ham 150 kroner i tillegg til ordinære omkostninger, som er 60 kroner, altså totalt 210 kroner. Foto: privat.
HØYT GEBYR: Slik så det ut når Knut Arne Marcussen skulle overføre noen penger til en svensk kollega. Til høyre ser du at hvis han tar alle omkostningene for overføringen, vil det koste ham 150 kroner i tillegg til ordinære omkostninger, som er 60 kroner, altså totalt 210 kroner. Foto: privat. Vis mer

Lurt å dele kostnadene

Synne Ekrem, kommunikasjonssjef i Nordea, forklarer at EU-regulerte betalinger hvor avsender betaler sine egne omkostninger, koster 20 kroner, mens mottaker betaler et innlandsgebyr på sin side for å motta betalingen. Gebyret belastes separat, og beløpet går i sin helhet inn på mottakers konto i Europa.

Ordinært gebyr utenfor Europa er på 60 kroner.

- Men, dersom du velge å betale alt av gebyrer, både for avsender og mottaker, blir det en ikke-EU-regulert betaling på 60 kroner pluss 150 kroner, altså 210 kroner totalt, sier Ekrem til Dinside.no.

Nordea får generelt få henvendelser om priser for pengeoverføringer, men anbefaler at avsender og mottaker velger delte omkostninger, altså 20 kroner hver i Europa. De henviser videre til sine prislister.

Positiv overraskelse i nettbanken

Men, historien vi fortalte innledningsvis, endte ikke med en veldig dyr pengeoverføring mellom en norsk og en svensk kollega. Noen dager etterpå da Marcussen sjekket nettbanken for å se om pengeoverføringen hadde gått gjennom, fikk han nemlig en positiv overraskelse.

Der sto det nemlig at han kun var trukket 20 kroner i gebyr. Det vil si at han slapp de 190 ekstra kronene.

Ekrem i Nordea forklarer dette med at det ser ut til at noen i banken har fanget opp denne overføringen og aktivt gått inn og valgt et billigere alternativ for kunden. Det er ikke vanlig at kunder huker av at de tar alle omkostningene ved pengeoverføringer, ifølge henne.

- Selv om utfallet denne gang ble positivt, synes jeg at bankenes prislister på gebyr er veldig lange og uoversiktlige, og det er fort gjort å gå i ei felle, sier Marcussen.

Kan koste deg 350 kroner i gebyr

Det er vanlig at bankene tar et gebyr for overføring til utlandet, men kostnadene varierer mellom de forskjellige bankene, ifølge Eva Sørmo, forbrukerøkonom i Norsk Familieøkonomi.

- Gebyrene varierer fra ingenting til hasteoverførsler hvor du betaler rundt 350 kroner i egen bank, pluss kostnader som påløper i utlandet, sier Sørmo til Dinside.no.

Mange kan ende opp med å betale disse høye gebyrene, da det er veldig vanlig å handle varer og tjenester fra utlandet, hvor du kan havne i en situasjon der du må overføre til utlandet.

Det er også mange med barn eller andre familiemedlemmer som studerer eller jobber i utlandet, som ofte har en konto i en utenlandsk bank. Dette kan medføre gebyrer ved overføring av penger til og fra Norge.

Sjekk gebyrene hos flere banker

Sørmo anbefaler deg å sjekke prislistene til de ulike bankene før du bestemmer deg for hvilken bank du vil benytte deg av ved pengeoverføringer over landegrensen.

- Gebyrene varierer mye, og dersom du forventer overføringer til eller fra andre land, kan du spare mye på å velge riktig bank, sier forbrukerøkonomen.

Det vil som regel være billigere å overføre i nettbank enn å gå i banken, ifølge henne. Den som mottar penger i utlandet bør også sjekke hvilke banker og løsninger som utløser minst mulig gebyrer for overføringer fra andre land.

På Finansportalen kan du sjekke hva det koster å føre over penger til ulike land. Tar vi betalinger i euro innenfor EU og EØS som et eksempel, får vi opp følgende prisliste:

GEBYRFORSKJELLER: Her ser du hva det koster i gebyr og vekslingskostnader hvis du skal føre over 1.000 euro innenfor EU- og EØS-området per 27. februar 2019. Foto: skjermdump/Finansportalen.
GEBYRFORSKJELLER: Her ser du hva det koster i gebyr og vekslingskostnader hvis du skal føre over 1.000 euro innenfor EU- og EØS-området per 27. februar 2019. Foto: skjermdump/Finansportalen. Vis mer

Her ser du at Nordea, som Marcussen førte over fra, ikke kommer verst ut. Pengeoverføringen til hans svenske kollega kunne nemlig ha kostet 40 kroner i gebyr og vekslingskostnader, pluss 300 kroner hvis han tok kostnadene for sender og mottaker, hvis han hadde sendt fra en konto i Sparebank 1 SR-Bank, såfremt ikke den banken også fanget opp overføringen og valgte et billigere alternativ for ham.

- Hvis du gjør pengeoverføringer til utlandet ofte, kan du se etter konsern med filialer både i landet du bor i og i landet du skal overføre til. Vi vet at slike konsern kan ha billige og gratis ordninger for overføringer mellom kontoer i samme konsern, men har dessverre ikke oversikt over hvilke, sier Elisabeth Realfsen i Finansportalen til Dinside.no.

Du kan for øvrig overføre penger uten gebyr via PayPal dersom både du og mottaker har en konto hos dem, men det er kun gebyrfritt ved overføring av norske kroner innenfor Norge eller euro innenfor EU.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer