Innboforsikring

Tabbene reduserer forsikringsdekninga

Selv om du har innboforsikring er det ikke sikkert du får dekket alt ved skade eller tyveri.

MANGLET INNBOFORSIKRING: Etter boligblokkbrannen i Drammen kom det fram at mange ikke hadde forsikring. Video: Martin Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Brannen i ei boligblokk på Fjell i Drammen har aktualisert viktigheten av innboforsikring. Det har nemlig vist seg at mange av de rammede beboerne ikke hadde slik forsikring, og at de dermed ikke får erstatning for eiendeler som ble skadet i brannen.

Alle som eier eller leier bolig bør skaffe seg innboforsikring. Dersom utleier har innboforsikring, dekker ikke denne leieboers eiendeler, så sistnevnte må sørge for å ha egen forsikring.

- Innboforsikring er blant forsikringene du så absolutt bør ha. Vi har gjerne mye mer møbler, klær, elektronisk utstyr, sportsutstyr og annet enn vi tror, understreker kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge overfor DinSide.

Men selv om du har innboforsikring, er det noen potensielle feller du bør være observant på. I verste fall kan du miste deler av erstatningen din.

Hvor mye er tingene dine verdt?

Når du tegner innboforsikring blir du bedt om å oppgi et beløp som er en totalsum av eiendelene du ønsker å forsikre.

- De fleste eier mer enn de tror. Derfor har de mange forsikringsselskap egne innbokalkulatorer, som gjør det lettere å få en korrekt beregning, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If til DinSide.

- Har du eiendeler som overstiger maksimumsbeløpet du har i innboforsikringen, får du kun erstatning opp til denne summen, advarer Clementz.

Finans Norge har også en slik kalkulator.

Innbokalkulatorene spør deg gjerne om antall rom i boligen, antall personer som bor der og hvilken standard det er på det du eier av gjenstander, møbler og annet såkalt løsøre, samt hvilken standard det er på boligen.

Kan kutte erstatningen

Erstatningsgrunnlaget kan ikke settes høyere enn verdien til innboet før skaden, fratrukket gjenverdi etter skaden. Når en gjenstand erstattes, gjøres det fradrag for verdiøkning, fordi brukt gjenstand erstattes med en ny, står det i Ifs standard innboforsikringsvilkår.

Det gjøres også fradrag for alder, bruk og nedsatt anvendelighet med tanke på gjenstandens sannsynlige brukstid, står det videre i vilkårene.

Clementz råder deg imidlertid til å sette deg inn i hva slags type innboforsikring du har. Ofte har utvidede innboforsikringer vilkår som gir andre og bedre dekninger enn standardforsikringer.

UHELL I HJEMMET: Her så forsikringsselskapene betydelig skadeøkning. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Ubegrenset erstatning, nesten ...

Kommunikasjonssjef Simen Rudi i Fremtind forteller at de fleste av kundene deres velger innboforsikring med ubegrenset sum. Med andre ord trenger de ikke velge ei beløpsgrense.

- Vi har imideltid en annen løsning hvor kunden kan velge begrenset sum til 300 000 kroner, og da vil også erstatningen være begrenset om noe skulle skje, sier Rudi til DinSide.

Eiendeler av ekstra verdi

Innboforsikringen dekker de eiendelene du har inne i boligen, i sportsboden og på uteområdet ditt.

- Du trenger ingen ekstra forsikring om du har «alminnelig» innbo, men er du en samler og fyller boligen din med millionkunst, bør du nok ha en ekstra dekning, påpeker Clementz i If.

Dette stiller Rudi i Fremtind seg bak:

- Har du kostbare kunstsamlinger eller dyre enkeltgjenstander, bør du vurdere å tilleggsforsikre disse. Verdien på samling eller enkeltgjenstand er da gjerne fra 300 000 kroner og oppover.

- Det er ikke uvanlig å kjøpe eksta forsikring for kostbare gjenstander som er med over alt, for eksempel ei dyr klokke. Når klokka er inne i boligen, vil den være dekket av innboforsikringen, men når den brukes, må du ha en verdisakforsikring for å være sikker at den er godt forsikret til enhver tid, sier Rudi videre.

Er du usikker på om enkelte verdigjenstander i hjemmet ditt dekkes av innboforsikringen, bør du sjekke vilkårene og forsikringspapirene og/eller ringe kundeservicen til forsikringsselskapet, for å gjøre eventuelle justeringer.

Sjekk om sykkelen dekkes

Det kan også være greit å være klar over at det er dekninger på innboforsikringen mange ikke er vet om, for eksempel ansvar og rettshjelp, sykkelforsikring og dekning av såkalte merkostnader hvis du må leie bolig etter brann, ifølge Clementz.

Rudi i Fremtind påpeker at innboforsikringen deres dekker sykler for inntil 40 000 kroner, og at kunder med ekstra dyre sykler, bør vurdere tilleggsforsikring:

- Kjøper du el-sykkel med lastekapasitet, koster disse fort 60 000 kroner eller mer.

Foreldre kan dekke studenten

Hos flere forsikringsselskap kan du være dekket av dine foreldres innboforsikring fram til en viss alder og så lenge du har samme folkeregistrerte adresse som foreldrene.

Det vil si at studenter som leier bolig i samme eller annen by ikke trenger å kjøpe egen innboforsikring så lenge de ikke melder flytting til studenthybelen.

- Hos oss er det ikke behov for å justere opp beløpsgrensa på forsikringen i slike tilfeller, for stort sett alle våre voksne kunder har ubegrenset forsikringssum, sier Rudi i Fremtind.

Dersom du lurer på om innboforsikringen dekker både deg og studenten, bør du ta en prat med forsikringsselskapet eller lese vilkårene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer