Studiestart høsten 2021

Tabbene som koster deg skoleplassen

... eller retten til å angre om du ikke studiet viser seg å ikke være noe for deg likevel.

STUDENT: Før du takker ja til studietilbudet og signerer skolekontrakten, bør du sette deg nøye inn i vilkårene for tilbudet, oppfordrer Forbrukertilsynet. Les mer om de mange fallgruvene i saken under. Foto: Shutterstock/NTB.
STUDENT: Før du takker ja til studietilbudet og signerer skolekontrakten, bør du sette deg nøye inn i vilkårene for tilbudet, oppfordrer Forbrukertilsynet. Les mer om de mange fallgruvene i saken under. Foto: Shutterstock/NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi skriver august, og dette er måneden de fleste starter et nytt skoleår, enten på videregående skole, universitet, høyskole, fagskole eller annet studiested.

Allerede nå har godt over 100 000 kommende studenter fått tilbud om studieplass for høstsemesteret, ifølge Samordna opptak.

Fremdeles sjanser

Hovedopptaket fra Samordna opptak var klart 20. juli, og svarfristen 24. juli. Dersom du ikke svarte på tilbud eller venteliste innen denne fristen, har du dessverre mistet både tilbud og ventelisteplass.

Suppleringsopptaket startet 29. juli, altså for søkere som har fått nytt tilbud eller blitt studiekvalifiserte etter hovedopptaket.

Står du fremdeles på venteliste, vil noen studier etterfylle plasser fra rundt 4. august og utover.

INVASJON: Dette synet møtte 19 år gamle Emilie Jakobsen Sæbø på studenthybelen i Bergen. Video: Privat. Vis mer

Seks viktige sjekkpunkt

Forbrukertilsynet oppfordrer alle studenter til å sette seg inn i hva de må gjøre for å sikre seg studieplass til høsten:

  • Husk å takke ja til skoleplassen du vil ha før fristen går ut.
  • Betal eventuell semester- og eksamensavgift i tide.
  • Undersøk om du mister skoleplassen om du ikke møter opp første dag.
  • Meld deg opp i kurs, fag og til eksamen.
  • Finn ut når må du eventuelt si opp skoleplassen før skolestart, eller for å unngå å måtte betale for neste semester eller skoleår.
  • Sjekk om du har angrerett på avtalen, og når du eventuelt må bruke denne retten.

Snakk om flere hundre tusen kroner

Forbrukertilsynet.no anbefaler direktør Trond Rønningen alle høstens studenter om å finne ut hva det koster å avbryte studiet, både før semesterstart og underveis i studiet.

- Utdanningen kan koste flere hundre tusen kroner, og er således en av de første store økonomiske avgjørelsene unge gjør. Derfor er det viktig at studenter setter seg inn i kontrakten og unngår å havne i uønskede situasjoner, seier Rønningen.

Han legger til at det kan være egne regler for å avbryte studiet grunnet sykdom.

Privatskole-felle

Har du søkt på plass på privatskole utenfor Samordna opptak bør du være ekstra oppmerksom på betalingsfristen.

- Vi har mange ganger sett at betalingsfristen for semesteravgiften på enkelte privatskoler er satt til før svaret fra Samordna opptak har blitt publisert. Dermed blir studentene låst til den første avtalen før de vet hvilke andre skoler de har kommet inn på, sier Rønningen i Forbrukertilsynet.

KARRIERE: Studenten August (25) slo 1800 søkere og fikk sommerjobb som konsernsjef i Adecco. Video: Christian Roth Christensen. Vis mer

Misfornøyd? Dette kan du gjøre

Dersom du er misfornøyd med skoletilbudet bør du ta opp dette med skolen så fort som mulig - og vær da konkret på hva du ikke er fornøyd med. Det kan være lurt å skrive ei liste over hva du er misfornøyd med, og registrere når og med hvem du tok dette opp.

Er du framdeles misfornøyd etter å ha tatt opp saken, bør du klage skriftlig, og blir du ikke enig med skolen, kan du kontakte noen utenforstående som kan hjelpe deg ut fra rettene du har, for eksempel Forbrukerrådet, Jussbuss eller studentorganisasjoner.

Gjelder klagen din villedende markedsføring eller urimelege kontraktsvilkår, kan du kontakte tilsynsavdelingen i Forbrukertilsynet. De kan ikkje hjelpe deg med din konkrete sak, men kan hindre at framtidige studenter blir utsatt for det samme.

Forbrukertilsynet tilbyr også mekling i saker som gjelder klager på privatskole.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer