De er dypt uenige med Finansnæringens hovedorganisasjon (FNH), som i en pressemelding nylig hevdet at tre nye rentetyper vil gi forbrukerne bedre kredittinformasjon.
De nye rentene
De tre nye rentebegrepene i EUs forbrukerkredittdirektiv er:
charge").

- De to nye "effektive" rentesatsene vil samlet sett bety en utvidet informasjonsplikt for bankene, heter det fra FNH.
For komplisert
Grunnen til at forbrukermyndighetene mener dette fører til tåkelegging, er enkel:
- Selv jurister har trøbbel med å tolke innfløkt informasjon. De viktige opplysningene må ikke drukne i annen info. Dette frykter vi vil skje, sier Anne-Sofie Faye Lund, leder i juridisk avdeling ved Forbrukerrådets sekretariat.
Hun viser til forsikringsbransjen, hvor betingelsene ofte er svært innfløkte og vanskelig å forstå for vanlige folk.
Vil beholde
- Sjelden er det lett å finne fram i forsikringsvilkår. Kundene har plikt til å gjøre seg kjent med vilkårene. Det gjelder også låne- og kredittkostnader. Da er det desto viktigere at informasjonen er lett å sette seg inn i, sier Faye Lund.
Bakgrunnen var DinSides artikkel om at EUs forbrukerkredittdirektiv kan fjerne bankenes plikt til å opplyse om effektiv rente.
Forbrukerrådet er fornøyd med Finansavtaleloven og Kredittkjøpsloven, som pålegger banker og kredittselskaper å gi oversiktlig og klar informasjon om hva kreditten koster.
De har blant annet plikt til å opplyse om effektiv rente, som er et innarbeidet begrep her i landet. Folk er vant til å bruke effektiv rente for å sammenlikne låne- og kredittilbud.
Fra ambassadørhold
Gerhard Sabathil, EUs ambassadør i Norge, har lest DinSides artikkel. På et møte med Forbrukerrådet mandag tok han på eget initiativ opp spørsmålet om effektiv rente.
Ikke overraskende tilbakeviste han at EU-direktivet svekker informasjonen om effektiv rente. Forbrukerrådets jurister påpekte at plikten til å opplyse om effektiv rente forsvinner dersom direktivet vedtas.
- Forbrukermyndighetene i alle nordiske land har tolket EU-direktivet likt. Alle mener det fører til at opplysningsplikten faller bort, sier Anne-Sofie Faye Lund.