Tåkelegger renteinfo

Tre nye rentebegreper skal erstatte dagens effektive rente, foreslår EU. Det tåkelegger hva det koster å låne penger, sier forbrukermyndighetene.

Publisert
Sist oppdatert

De er dypt uenige med Finansnæringens hovedorganisasjon (FNH), som i en pressemelding nylig hevdet at tre nye rentetyper vil gi forbrukerne bedre kredittinformasjon.

De nye rentene

De tre nye rentebegrepene i EUs forbrukerkredittdirektiv er:

 • 1. Årlige omkostninger i prosent ("annual percentage rate of
  charge").

 • 2. Samlede kredittomkostninger i prosent ("total lending rate").

 • 3. Debitorrente ("borrowing rate").

  Tåkelegger renteinfo

  - De to nye "effektive" rentesatsene vil samlet sett bety en utvidet informasjonsplikt for bankene, heter det fra FNH.


  For komplisert

  Grunnen til at forbrukermyndighetene mener dette fører til tåkelegging, er enkel:

 • Jo mer komplisert kredittinformasjonen blir, jo vanskeligere blir det for folk flest å sammenlikne tilbudene.

  - Selv jurister har trøbbel med å tolke innfløkt informasjon. De viktige opplysningene må ikke drukne i annen info. Dette frykter vi vil skje, sier Anne-Sofie Faye Lund, leder i juridisk avdeling ved Forbrukerrådets sekretariat.

  Hun viser til forsikringsbransjen, hvor betingelsene ofte er svært innfløkte og vanskelig å forstå for vanlige folk.

  Vil beholde

  - Sjelden er det lett å finne fram i forsikringsvilkår. Kundene har plikt til å gjøre seg kjent med vilkårene. Det gjelder også låne- og kredittkostnader. Da er det desto viktigere at informasjonen er lett å sette seg inn i, sier Faye Lund.

  Bakgrunnen var DinSides artikkel om at EUs forbrukerkredittdirektiv kan fjerne bankenes plikt til å opplyse om effektiv rente.

  Forbrukerrådet er fornøyd med Finansavtaleloven og Kredittkjøpsloven, som pålegger banker og kredittselskaper å gi oversiktlig og klar informasjon om hva kreditten koster.

  De har blant annet plikt til å opplyse om effektiv rente, som er et innarbeidet begrep her i landet. Folk er vant til å bruke effektiv rente for å sammenlikne låne- og kredittilbud.

  Fra ambassadørhold

  Gerhard Sabathil, EUs ambassadør i Norge, har lest DinSides artikkel. På et møte med Forbrukerrådet mandag tok han på eget initiativ opp spørsmålet om effektiv rente.

  Ikke overraskende tilbakeviste han at EU-direktivet svekker informasjonen om effektiv rente. Forbrukerrådets jurister påpekte at plikten til å opplyse om effektiv rente forsvinner dersom direktivet vedtas.

  - Forbrukermyndighetene i alle nordiske land har tolket EU-direktivet likt. Alle mener det fører til at opplysningsplikten faller bort, sier Anne-Sofie Faye Lund.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer