Takk nei til maks løpetid på lånet

Koster deg mange hundretusener ekstra i rentekostnader.

Husk at bankrådgiveren ikke nødvendigvis foreslår de løsningene som er billigst for deg. Det er lurt å være sin egen rådgiver, eller diskutere med noen du stoler på.  Foto: Colourbox
Husk at bankrådgiveren ikke nødvendigvis foreslår de løsningene som er billigst for deg. Det er lurt å være sin egen rådgiver, eller diskutere med noen du stoler på. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig ble jeg spurt om råd av en person som skulle refinansiere i forbindelse med et samlivsbrudd. Jeg foreslo at hun skulle velge så kort løpetid som mulig på lånet. Rentene er svært lave i dagens marked, noe som gir oss en god mulighet for raskere nedbetaling.

Har du et lån på to millioner kroner vil du faktisk spare 520.000 kroner hvis du betaler ned lånet på 20 år i stedet for 30.

Pass opp! Her blir kortet ditt kopiert

Ikke stol på banken

Som bankkunde er du slett ikke garantert at rådgiveren gir deg de anbefalingene som er mest økonomiske for deg.

Da personen i vårt eksempel skulle ordne de siste detaljene med lånet, fikk hun spørsmål om hun ønsket maks løpetid på lånet. I tråd med med diskusjonen på forhånd, takket hun nei, og ba heller om 20 års løpetid på lånet. Ja, det var lurt, mente rådgiveren.

Rådgiveren hadde altså som utgangspunkt at kunden skulle velge maks løpetid, selv om dette blir en halv million dyrere. Derfor er det viktig at du tenker godt gjennom dette før du signerer lånepapirene.

Kommentar: Rådgiverne burde vært sendt på kurs

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.