Takk nei til maks løpetid på lånet

Koster deg mange hundretusener ekstra i rentekostnader.

Husk at bankrådgiveren ikke nødvendigvis foreslår de løsningene som er billigst for deg. Det er lurt å være sin egen rådgiver, eller diskutere med noen du stoler på.  Foto: Colourbox
Husk at bankrådgiveren ikke nødvendigvis foreslår de løsningene som er billigst for deg. Det er lurt å være sin egen rådgiver, eller diskutere med noen du stoler på. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig ble jeg spurt om råd av en person som skulle refinansiere i forbindelse med et samlivsbrudd. Jeg foreslo at hun skulle velge så kort løpetid som mulig på lånet. Rentene er svært lave i dagens marked, noe som gir oss en god mulighet for raskere nedbetaling.

Har du et lån på to millioner kroner vil du faktisk spare 520.000 kroner hvis du betaler ned lånet på 20 år i stedet for 30.

Pass opp! Her blir kortet ditt kopiert

Ikke stol på banken

Det er mye nyttig informasjon i nedbetalingsplanen. Studér den nøye før du signerer lånepapirene. Foto: PantherMedia
Det er mye nyttig informasjon i nedbetalingsplanen. Studér den nøye før du signerer lånepapirene. Foto: PantherMedia Vis mer


Som bankkunde er du slett ikke garantert at rådgiveren gir deg de anbefalingene som er mest økonomiske for deg.

Da personen i vårt eksempel skulle ordne de siste detaljene med lånet, fikk hun spørsmål om hun ønsket maks løpetid på lånet. I tråd med med diskusjonen på forhånd, takket hun nei, og ba heller om 20 års løpetid på lånet. Ja, det var lurt, mente rådgiveren.

Rådgiveren hadde altså som utgangspunkt at kunden skulle velge maks løpetid, selv om dette blir en halv million dyrere. Derfor er det viktig at du tenker godt gjennom dette før du signerer lånepapirene.

Kommentar: Rådgiverne burde vært sendt på kurs

Vær din egen rådgiver

Det er sikkert lett å tenke at lånet er like dyrt uansett hvor lang tid du bruker på å betale tilbake. Den effektive renten kan ofte være den samme uansett om du velger lang eller kort løpetid, men jo lengre tid du bruker på å betale ned lånet, jo dyrere blir det.

Bruk derfor lånekalkulatoren på nettsidene til banken din for å få frem hvor mye lånet vil koste deg totalt over lånets løpetid. Og når du leker med tallene er det lurt å tenke hvor mye klarer jeg å betale i måneden fremfor hvor lavt månedsbeløp kan jeg få.

Når du skal vurdere prisen på lånet, holder det altså ikke å sjekke den effektive renten. Sjekk også hvor mye du må betale tilbake totalt. Først da kan du vurdere om virkelig ønsker maks løpetid.

Les også: Nettbanken avslører om du ble lurt i ferien

Har 20 år som standard

Lei-Kjartan Bjørvik synes det er flott at gjennomsnittlig løpetid nå går nedover.  Foto: Skandiabanken
Lei-Kjartan Bjørvik synes det er flott at gjennomsnittlig løpetid nå går nedover. Foto: Skandiabanken Vis mer


Skandiabanken forteller at 20 års nedbetalingstid ligger inne som standard i deres automatiserte låne- og søknadsveiviser. Hos Skandiabanken er det kunden selv som gjør vurderingen om løpetid, men det er et generelt råd i veiviseren at det velges avdragsbetaling for lån som har høyere belåningsgrad enn 70 prosent.

– Vi tilbyr inntil 40 års nedbetalingstid på lån, men vi ser at kundene er nøkterne og andre kvartal (i år) ligger snitt nedbetalingstid som kundene selv velger på 25 år. Dette er en nedgang fra 26 år som vi hadde i 3. kvartal i 2012. Kundene velger altså raskere nedbetalingstid nå når rentene er lave. Det er bra!, sier Leif-Kjartan Bjørsvik, informasjonssjef i Skandiabanken til DinSide.

Les også: Spar 30.000 kroner på billånet

Ekstra avdrag er også en mulighet

DNB forteller at kundene i utgangspunktet skal betale ned lånet så raskt som økonomien tillater det. For mange unge vil maks løpetid være eneste alternativ for å komme seg inn i boligmarkedet. Men det er ikke uvanlig at unge tar opp lån med maks løpetid, men betaler ekstra avdrag hvis økonomien tillater det etterhvert.

– Unge kan ha mye å tjene på å betale ned lånet raskt i starten. Det er gunstig for kunden å komme innenfor boligkreditt-grensa, som betyr lån inntil 70 prosent av eiendommens markedsverdi. Da vil man få bedre betingelser, forklarer Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB til DinSide.

Les også: Tøm sparekontoen nå

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer