Takler brudd bedre enn vi tror

Å bli dumpa er ikke så ille som mange frykter, viser ny undersøkelse.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tror du verden kommer til å falle sammen dersom kjæresten din plutselig skulle gjøre det slutt? Ta det med ro, det blir sjelden så ille som vi tror, trøster forskerne.

- Vi sier ikke at tiden etter et brudd er en bra tid, eller at folk vil nyte den. Et brudd er en vond opplevelse for de fleste, sier hovedforfatter av studien, Paul W. Eastwick ved Northwestern University i USA.

- Men det vi snakker om, er hvor opprørt folk vil bli. Og det viser seg at det på langt nær er så katastrofalt som folk spår, forklarer han til nettstedet HealthDay.

Redd for å bli dumpa? Her er skrekkhistoriene:

Fire av ti ble single
Sammen med andre psykologkolleger har Eastwick fulgt kjærlighetslivet til 69 studenter ved Northwestern University over ni måneder. Alle var mellom 17 og 19 år da studien begynte og hadde vært i forhold i minst to måneder.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


Annenhver uke fylte de ut et spørreskjema hvor de berettet om forholdsstatusen sin. Studentene ble blant annet bedt om å beskrive hvor forelsket de var. Samtidig måtte de forestille seg at det ble slutt, og beskrive hvordan de ville føle det.

Slik redder du forholdet:

I løpet av studien ble nesten fire av ti single etter å ha vært sammen med kjæresten i gjennomsnittlig 14 måneder. Det viste seg da at det de hadde forestilt seg, var langt verre enn det de faktisk følte i de tre første månedene etter bruddet.

Har du blitt dumpa? Sommeren er høytid for utroskap:

Bedre dømmekraft
Studien viste også at de som rapporterte at de var mest forelska i utgangspunktet, riktignok hadde det litt verre enn sine mindre forelskede studiekamerater etter et brudd. Men det var de minst forelskede som var best til å forutse hvordan bruddet ville påvirke dem.

Eastwick tror årsaken kan være at de rett og slett var mer forberedt på muligheten og flinkere til å legge vekt på det positive ved et brudd. De var også mer logiske i sine "spådommer".

Selv om undersøkelsen ble utført blant studenter, kan resultatene sannsynligvis overføres til folk i alle aldre og i ulike former for forhold, ifølge forskeren.

Er det ekte kjærlighet? Sjekk her:

Over og ut

Har du blitt dumpa eller slått opp med noen? (Avsluttet)
Ja, og det var verst de gangene jeg var skikkelig forelska.(32%) 221
Ja, men det har stort sett gått bedre enn jeg fryktet.(28%) 193
Ja, flere ganger, og jeg har hatt det rimelig kjipt etterpå.(25%) 171
Nei, jeg klamrer meg fast til kjæresten og er livredd for et brudd.(8%) 56
Nei, jeg har aldri hatt noe ordentlig forhold.(6%) 42
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer