Tåler du en renteøkning?

Det er fort gjort å finne det ut.

Blir du svett, eller har du full kontroll? Det er ikke så vanskelig å regne på fremtiden. Foto: Colourbox.com
Blir du svett, eller har du full kontroll? Det er ikke så vanskelig å regne på fremtiden. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke sikkert at renteøkningen vil komme på rentemøtet kl 14 i dag, men at den første renteøkningen på lenge vil komme i løpet av våren eller sommeren, regnes nå som rimelig sikkert.

Hva vil det gjøre med din privatøkonomi? Hva innebærer 0,25 prosentpoengs renteøkning egentlig i kroner og øre, og er de små rentehoppene egentlig noe å frykte?

Kanskje blir du overrasket over hva renteendringen har å si for dine månedlige utgifter.

Eksempel: La oss si at du har 1,5 millioner kroner i gjeld, og gjenværende nedbetalingstid på ditt annuitetslån er 20 år. Dersom renten din øker fra 3,5 til 3,75 prosent, utgjør dette 1.352 kroner mer i året etter skatt, altså 112 kroner mer per måned.

Slik gjør du

Du kan regne deg frem til dine nye boliglånsutgifter på flere måter.

1. Du kan benytte vår renteendringskalkulator: Klikk på lenken, tast inn størrelsen på lånet ditt, renten du har i dag, og renten du vil få ved en renteøkning. Du må også taste inn gjenværende løpetid på lånet ditt for å få et helt nøyaktig svar.

2. Du kan ta en titt i vår tabell: Klikk på lenken og du vil få en omtrentlig oversikt over hva de kommende renteøkningene tilsvarer i kroner og øre på ditt lån.

3. Regn det ut selv. Tabellen baserer seg på et enkelt regnestykke:

Gjeld X rentejustering = kr mindre å betale banken - 28% skatt= kr mindre å betale
(Eks: 1.000.000 x 0,005 = 5.000, 5.000 x 0,72 = 3.600)

Alternativ 2 og 3 er mindre presise fordi de ikke tar hensyn til rentefradraget bare for rentedelen av annuiteten, slik kalkulatoren gjør, men gir deg likevel en pekepinn på hva som venter deg.

Går sakte oppover

Med mindre det skjer noe ekstraordinært i norsk eller internasjonal økonomi, endrer Norges Bank styringsrenten med 0,25 prosentpoeng av gangen. De ønsker forutsigbarhet, ikke brå hopp eller overraskelser i økonomien.

Det betyr imidlertid ikke at det trenger å gå veldig sakte. Selv om 0,25 prosentpoeng kan virke lite, kan renten endre seg mye på få år, som da den gikk fra 3,75 i januar 2007 til 5,75 i juni året etter.

Har du dårlig råd og frykter renteøkninger, kan du allerede nå se nærmere på hva du kan gjøre for å bedre situasjonen din: 4 av 10 får problemer - dette kan du gjøre

Følg rentebeslutningen på DinSide kl 14!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer