Tåler du sterk mat?

Grunnen til at noen nærmest kan spise en hel chili mens andre slett ikke.

HOT ELLER NOT? Folk som tåler veldig sterk mat har utviklet en toleranse - og altså ikke ødelagt smaksløkene sine. Hvor mye tåler du? Foto: Colourbox.com
HOT ELLER NOT? Folk som tåler veldig sterk mat har utviklet en toleranse - og altså ikke ødelagt smaksløkene sine. Hvor mye tåler du? Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klarer du å spise chili?

Eller vil du ende opp med hodet under vannkrana og ei sviende tunge flere timer etterpå?

Hvordan har det seg at noen tåler sterkere mat enn andre?

Æsj eller nam? Genene avgjør!

Utvikler toleranse

Harry T. Lawless, smaksekspert og professor i matvitenskap ved Cornell University, gir svar på dette spørsmålet på NYTimes.com.

Hot mat mot kreft

Mange tror folk som tåler sterk mat har ødelagt smaksløkene sine, men dette er ikke tilfelle.

- Personer som spiser mye sterk mat har en tendens til å utvikle en toleranse som vi kaller desensibilisering.

- Den aktive ingrediensen i chilipepper, capsaicin, er et slags legemiddel, og som ved alle andre medikamenter kan vi utvikle toleranse for det, forklarer Lawless.

5 gode råd mot halsbrann

- Spis mer chili

En teori er at nevrotransmitterne – som formidler signaler mellom nerveceller og andre celler – reagerer svakere på capsaicin jo mer de utsettes for det.

- Motmiddelet mot brennende munn og rennende øyne er å spise mer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer