Klarer du å spise chili?
Eller vil du ende opp med hodet under vannkrana og ei sviende tunge flere timer etterpå?
Hvordan har det seg at noen tåler sterkere mat enn andre?
Æsj eller nam? Genene avgjør!
Utvikler toleranse
Harry T. Lawless, smaksekspert og professor i matvitenskap ved Cornell University, gir svar på dette spørsmålet på NYTimes.com.
Hot mat mot kreft
Mange tror folk som tåler sterk mat har ødelagt smaksløkene sine, men dette er ikke tilfelle.
- Personer som spiser mye sterk mat har en tendens til å utvikle en toleranse som vi kaller desensibilisering.
- Den aktive ingrediensen i chilipepper, capsaicin, er et slags legemiddel, og som ved alle andre medikamenter kan vi utvikle toleranse for det, forklarer Lawless.
5 gode råd mot halsbrann
- Spis mer chili
En teori er at nevrotransmitterne – som formidler signaler mellom nerveceller og andre celler – reagerer svakere på capsaicin jo mer de utsettes for det.
- Motmiddelet mot brennende munn og rennende øyne er å spise mer.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger