Tåler kroppen din dette?

Hadde du overlevd med kun 0,9 liter blod i kroppen? Og hvor mange minusgrader kan du tåle? Her får du svarene.

En habanero chili er 65 ganger sterkere enn vanlig Tabasco chili saus. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c
En habanero chili er 65 ganger sterkere enn vanlig Tabasco chili saus. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
En kreftpasient ble funnet med bare 0,9 liter blod i kroppen, dvs. 75 prosent mindre enn gjennomsnittet.


Noen hutrer over et par minusgrader, mens andre kan kose seg ute i - 30 °C. Enkelte må gispe etter luft bare de kjenner noen peppekorn på tungen, mens andre kan spise chili uten å blunke.

Britiske Daily Mail har laget en liste over hvor mye menneskekroppen egentlig tåler:

1. Hvor kald kan kroppen bli?
Normal kroppstemperatur er vanligvis rundt 37 °C. Blir tempen lavere enn dette, vil man få hypotermi. Dette er hva som vil skje:
36 °C: Reaksjonsevnen og dømmekraften blir svekket
35 °C: Du vil ikke få til å skrive navnet ditt og det blir vanskelig å gå
33 °C: Oppførselen din vil bli irrasjonell (du begynner å ta av deg klærne, osv.)
32 °C: Du vil sannsynligvis kollapse og bli bevisstløs når temperaturen faller videre til 30 °C
20 °C: Hjertet ditt vil stanse

Rekorden:
I 2001 ble en liten jente gjenopplivet etter å ha vært ute i -20 °C. Hjertet hennes hadde stanset opp i to timer og temperaturen hennes var 16 °C.

Les også: Blir du syk av å gå ut i kulden?

2. Hvor mye blod kan du miste uten å dø?
Et menneske har gjennomsnittlig rundt 3,8 og 5,6 liter blod. Du kan miste 15 prosent av blodet ditt uten å få alvorlige følger. Pulsen vil bli raskere og du vil føle deg svimmel. Mister du 40 prosent av blodet ditt, vil blodtrykket bli så lavt at det ikke vil få til å fylle hjertekamrene. Dette vil med tid føre til døden.

Rekorden:
I 1987 ble en kreftpasient funnet med bare 0,9 liter blod i kroppen, dvs. 75 prosent mindre enn gjennomsnittet. Hun hadde, derimot, mistet blod over lengre tid.

Les også: Gi blod i dag!

3. Hva er den sterkeste curryen du kan klare å spise?
Capsaicin er den sterke komponenten i chilipepper. Dess mer capsaicin som finnes i curryen, dess sterkere blir den. En habanero chili, for eksempel, er 65 ganger sterkere enn vanlig Tabasco chili saus.

Selv om chilien ikke brenner huden direkte så påvirker den nervesystemet og kan forårsake allergiske reaksjoner. En frisk person kan overleve en teskje med ren capsaicin, men det vil være umulig å spise noe etterpå.

Rekorden:
I 2005 raffinerte Blair Lazar et halvt kilo capsaicin og laget en saus. Han smakte en ørliten bit og sa det var som om tungen hadde blitt slått av en hammer.

En habanero chili er 65 ganger sterkere enn vanlig Tabasco chili saus. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c
En habanero chili er 65 ganger sterkere enn vanlig Tabasco chili saus. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c Vis mer


Les også: En chili mot alt vondt?

4. Hvor høyt er for høyt?
Lyd er målt i decibel (dB), en skala hvor en økning av 3dB svarer til en dobling av styrke. En lyd på 125dB, som tilsvarer et jetfly som tar av 50 meter unna, vil være smertefullt. Det høyeste volumet du kan høre på uten at trommehinnen ryker, er 160dB.

Den høyeste lyden som noen gang har blitt dokumentert er vulkanutbruddet på øya Krakatoa som målte 180dB, 160km unna. Hvis noen hadde stått 20km unna, ville trykket ha revnet lungene og tvunget luft i blodstrømmen, som ville ha ført til døden.

Rekorden:
T-429 granaten produserer et bang på 175dB fra to meters avstand. Kunne man stått helt inntil, ville lyden være 186dB, som er nok til å forårsake hjertestans.

Les også: Halvparten sliter med hørselen

5. Hva er det største elektriske sjokket et menneske kan overleve?
Terskelen for å føle elektrisitet for mennesker er en milliamp (1mA). En strøm av 200mA vil være dødelig. Måler man i volt, kan 200V være dødelig hvis man har våt hud og 20.000V dødelig hvis man har tørr hud.

Rekorden:
U.S. Park Ranger Roy Sullivan overlevde sju lynnedslag mellom 1942 og 1977.

Les også: Disse skoene kan gi 25.000 volt

6. Hvor mange bistikk kan jeg overleve?
Du har 50 prosent sjanse for å overleve hvis du har blitt stukket 600 ganger. Et menneske har derimot blitt stukket 2243 ganger og overlevd.

7. Hvor hardt kan du bli påkjørt og overleve?
Hvis en bil kjører 50 km/t, er overlevelsessjansen rundt 27 prosent. En fart på 60 km/t vil gi deg en prosent sjanse for å overleve.

Les hele saken hos Daily Mail her. (Ekstern lenke)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer