- Talkum kan gi kreft

Stopp bruken øyeblikkelig, advarer forskere.

Kvinner som bruker talkum som kroppspudder anmodes om å slutte umiddelbart.  Foto: colourbox.com
Kvinner som bruker talkum som kroppspudder anmodes om å slutte umiddelbart. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kvinner som bruker talkum (kroppspudder) daglig har økt risiko for å få kreft. Det viser en amerikansk studie, melder avisen Daily Mail.

Daglig bruk av talkum skal, ifølge forskerne bak studien som fant sted ved Harvard Medical School i Boston, øke faren for kreft i eggstokkene med cirka 40 prosent.

Les også: Kvinner får falsk kreftalarm

- Må tas på alvor

Kreftforsker Dag Rune Olsen ved Radiumhospitalet kjenner ikke studien, men mener den bør tas på alvor.

Ørsmå partikler fra talkum-pudderet kan finne veien inn til eggstokkene, og forårsake kreft, ifølge forskerne bak en ny studie.  Foto: colourbox.com
Ørsmå partikler fra talkum-pudderet kan finne veien inn til eggstokkene, og forårsake kreft, ifølge forskerne bak en ny studie. Foto: colourbox.com Vis mer

- Dersom man finner signifikante høyere forekomster av gitte kreftformer som kan knyttes til bruken av bestemte produkter, må man ta det på alvor og undersøke det nærmere, sier han til DinSide Helse.

Olsen legger til at det vanligvis trengs mer enn én studie for å konkludere, men mener sannsynligheten er stor for at denne studien har stor beviskraft.

- Videre er det viktig å utarbeide retningslinjer på bakgrunn av konklusjonene man trekker, sier han.

Olsen samtykker med de amerikanske forskerne i at det i dette tilfellet kan være hensiktsmessig å bruke føre-var-prinsippet, og advare kvinner mot utstrakt bruk av talkum.

- Det høres ut som et fornuftig utsagn, sier han.

Farlig bruk nedentil

I studien hvor drøyt 3.000 kvinner deltok fant forskerne at kreftrisikoen økte med 36 prosent hos kvinnene som brukte talkum én gang i uken, og med 41 prosent hos kvinnene som brukte kroppspudderet daglig.

Spesielt stor er risikoen for kvinner som har en bestemt genetisk profil. Bærere av gentypen glutathione S-transferase M1, eller GSTM1, er tre ganger mer utsatt enn andre for å utvikle kreft. Anslagsvis én av ti kvinner skal ha denne genprofilen.

Ifølge forskerne kan partikler fra talkumpulveret finne vei inn til eggstokkene, der de kan føre til betennelse, og i verste fall kreft.

Forskerne ber nå alle kvinner om å kutte ut det farlige pudderet umiddelbart.

Les også: Dette øker kreftfaren

I studien, som er publisert i the journal Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, presiserer de imidlertid at talkum kun er farlig når det gjelder bruk i området på og ved kjønnsorganet.

Laboratorietester har vist at celler i eggstokkene som blir eksponert for talkum deler seg raskt, noe som er et karakteristisk tegn på utvikling av kreft. Men inntil nylig fantes det ikke bevis for at pudderet kunne finne veien gjennom kvinnens skjede, forbi bekkenet og helt frem til eggstokkene.

Overvekt og hormoner

I fjor kunne imidlertid et legeteam ved Harvard Medical School identifisere ørsmå partikler som stammet fra pudder i en 68 år gammel kvinnes bekken. Kvinnen hadde brukt talkum daglig i 30 år, og legene fant langt fremskredet kreft i eggstokkene da de undersøkte henne.

Man har økt risiko for å bli rammet av denne kreftormen dersom den allerede har funnet sted hos andre familiemedlemmer, dersom man har hatt brystkreft tidligere, og dersom man fikk sin første menstruasjon i ung alder.

Les også: En farlig time

Kvinner som er overvektige eller tar hormontabletter er også i faresonen.

Leder av studien, Dr. Maggie Gates, oppfordrer kvinner til å slutte med bruken av talkum inntil man har kommet til bunns i årsaksammenhengen.

Dr. Jodie Moffat ved Cancer Research UK har følgende å si om studien:

- Det er viktig å huske på at kun et fåtall av kvinnene som bruker talkum vil kunne bli rammet av kreft i eggstokkene.

Drøyt 400 norske kvinner får kreft i eggstokkene hvert år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer