Tannlegeskrekk!

Opptil en av ti nordmenn velger å leve med tannråte og smerter fremfor å gå til tannlegen. Her er våre råd mot tannlegeskrekk:

Publisert
Sist oppdatert

Odontofobi betyr angst for tannleger, og rammer opptil ti prosent av den voksne befolkningen.

For noen er angsten for munnbind og bor så sterk at de aldri får behandlet hull eller skader på tennene.

Blir du stresset og nervøs av å lese denne teksten? Da er muligheten stor for at også du lider av odontofobi.

Kan behandles- De pasientene som lider av så alvorlig tannlegeskrekk at de velger å ikke gå til tannlegen risikerer alvorlige følger for deres tannhelse.

- Hvis befolkningens tannhelse skal bevares, er det helt avgjørende at pasientene får hjelp til å takle angsten sin, mener Carl Christian Blich som er president i Den norske tannlegeforening.

For tannlegeskrekk kan faktisk behandles. Mange tannleger har erfaring med å ta ekstra vare på pasienter som får hjertebank og angst når de kommer til behandling. Eventuelt kan du også ta kontakt med en psykolog som kan hjelpe deg med å få kontroll over angsten.

På Senter for odontofobi ved Universitetet i Bergen har tannlegene spesialisert seg på behandling av tannlegeskrekk. De legger vekt på en gradvis opptrening hvor pasienten blir kjent med en og en del av tannlegens oppgaver.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.