Tannlegeskrekk!

Er du blant dem som blir svett og svimmel av tanken på neste besøk hos tannlegen? Les om tannlegeskrekk og hvordan du kan kontrollere angsten.

Publisert
Sist oppdatert

Tannlegeskrekk er en av våre ti vanligste redsler. Redselen for tannlegen gir en sterk følelse av angst som gjør at noen unnviker tannlegebesøk gjennom hele livet. Omtrent halvparten av oss oppgir at vi er redde og kjenner ubehag ved å bestille time hos tannlegen. Av disse opplever en av ti mennesker en så alvorlig angst at de unngår å kontakte tannlege selv om de vet at de trenger tannbehandling.

Det er flere kvinner enn menn som sliter med tannlegeskrekk. Unge voksne mellom 20 og 35 år er også mer redde for tannlegebesøket enn eldre aldersgrupper. For noen vil tannlegeskrekken føre til at de går gjennom hele livet uten å få noen form for tannbehandling. Reultatet blir dårlig tannhelse og i noen tilfelle så dårlige tenner at det går ut over evnen til å fungere normalt blant andre mennesker.

Årsaker
Det er hovedsakelig to årsaker til at noen mennesker har utviklet alvorlig tannlegeskrekk. Noen har opplevd et veldig ubehagelig møte med skoletannlegen eller vanlig tannlege i barndommen som har preget oppfatningen av tannbehandling videre i livet. Bare ryktene i skolegården om tannlegens ivrige trekking av melketenner kan skape en så stor angst at barna utvikler tannlegeskrekk.

En annen årsak er at man ofte føler en veldig liten grad av kontroll når man først sitter i stolen og gaper. Dette kan forsterke den engstelsen man hadde med seg inn i venteværelset og føre til at situasjonen føles veldig truende. Om du er veldig redd kan du ofte også oppleve smerten ved tannbehandlingen som enda sterkere enn hvis du føler at du har kontroll over situasjonen.

Ikke bare smerte
Ubehaget ved tannlegebesøket består ikke bare i at det gjør vondt når boret kommer i sving. Lyden fra instrumentene og skraping av metall mot emaljen, bedøvelse og ubehagelige lukter kan bidra til en sterkere redsel for tannbehandlingen.

Behandling
Det finnes flere muligheter om du vil kvitte deg med tannlegeskrekken. Det første steget må du ta selv ved å kontakte en tannlege eller terapeut som har erfaring med slik behandling. Ved Universitetene i Oslo og Bergen finnes egne avdelinger som har spesialisert seg på å hjelpe mennesker med tannlegeskrekk.

Det sentrale elementet i behandlingen er å opprette tillit til at tannbehandling kan gjennomføres på en trygg og nesten smertefri måte. Målet er å bryte ned de negative assosiasjonene til tannbehandling. Dette kan skje gjennom samtale, langsom tilvenning og å gjennomføre behandlingen på en slik måte at pasienten føler han har kontroll over situasjonen. Hypnose kan også være et virkemiddel for å redusere tannlegeskrekk.

I tillegg finnes det noen medikamenter som kan brukes for å redusere angsten når du først sitter i tannlegestolen. Angstdempende medisiner eller lystgass kan være nyttige i denne sammenhengen. Lystgass virker både beroligende og smertedempende og brukes av en del tannleger i Norge som har en egen autorisasjon for dette.

Behandling hjelper
Undersøkelser i Sverige har vist at flere enn åtte av ti mennesker kan kureres for alvorlig tannlegeskrekk. Den beste fremgangsmåten er å kombinere behandling hos psykolog eller terapeut og sakte gå over til jevnlige besøk hos tannlegen.

Husk at tannlegen har stor forståelse for at noen mennesker har store problemer med tannlegeskrekk og at det ikke er flaut å be om en pause for å puste ut og slappe av litt. Om du og tannlegen kommuniserer under hele behandlingen vil du lettere forstå hva som skjer og hvorfor det ikke er nødvendig å være redd.

Mozon 11.07.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer