Tannlegetimen er dyr

Myndighetenes tannlegetakst er langt under tannlegenes priser.

Publisert
Sist oppdatert

- Sønnen min trengte tannregulering. Jeg gruet meg til kostnadene, som ble anslått til 25.000 kroner, men ble gledelig overrasket da jeg fikk brev om at det offentlige ville dekke 75 prosent, sier en anonym leser til Forbruker-rapporten.

Allikevel måtte hun betale det meste selv, minst 61 prosent av regningen. De offentlige satsene for refusjon er nemlig mye mindre enn det tannlegene krever, og pasientene må betale mer enn forventet.

- Jeg må betale 15.246 kroner, i stedet for 6.250 kroner slik jeg regnet med ut fra løftet om 75 prosent refusjon, sier den overraskede leseren.

Les også: En av fem dropper tannlegen

Tannlegebesøk er dyrt, det er det liten tvil om, men hvorfor?

- Offentlig takst er Helse- og omsorgsdepartementets versjon av «tenk på et tall» som kan passe som pris for en tannlegetjeneste. Det er tilnærmet ingen tannleger som kan overleve i dag på disse takstene, sier Morten H. Rolstad som er informasjonssjef i Den norske tannlegeforeningen til Forbruker-rapporten. Allikevel mener myndighetene at det er mulig å få tannlegebesøk til den prisen de har satt. Det er Helse- og omsorgsdepartementet som er ansvarlig for takstene, og en undersøkelse utført av departementet i 2006, viser at én fjededel av tannlegene følger de offentlige takstene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer