Tannlegetimen er dyr

Myndighetenes tannlegetakst er langt under tannlegenes priser.

Publisert
Sist oppdatert

- Sønnen min trengte tannregulering. Jeg gruet meg til kostnadene, som ble anslått til 25.000 kroner, men ble gledelig overrasket da jeg fikk brev om at det offentlige ville dekke 75 prosent, sier en anonym leser til Forbruker-rapporten.

Allikevel måtte hun betale det meste selv, minst 61 prosent av regningen. De offentlige satsene for refusjon er nemlig mye mindre enn det tannlegene krever, og pasientene må betale mer enn forventet.

- Jeg må betale 15.246 kroner, i stedet for 6.250 kroner slik jeg regnet med ut fra løftet om 75 prosent refusjon, sier den overraskede leseren.

Les også: En av fem dropper tannlegen

Tannlegebesøk er dyrt, det er det liten tvil om, men hvorfor?

Hva synes du?

Burde det offentlige betale for tannlege på lik linje med andre helsetjenester? (Avsluttet)
Ja, jeg skjønner ikke hvorfor tannlegetjenester er utelatt.(93%)
Nei, det betyr sikkert bare at jeg må betale enda mer skatt.(5%)
Nei, vi lever allerede for godt på statens regning.(2%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

- Offentlig takst er Helse- og omsorgsdepartementets versjon av «tenk på et tall» som kan passe som pris for en tannlegetjeneste. Det er tilnærmet ingen tannleger som kan overleve i dag på disse takstene, sier Morten H. Rolstad som er informasjonssjef i Den norske tannlegeforeningen til Forbruker-rapporten.


Allikevel mener myndighetene at det er mulig å få tannlegebesøk til den prisen de har satt. Det er Helse- og omsorgsdepartementet som er ansvarlig for takstene, og en undersøkelse utført av departementet i 2006, viser at én fjededel av tannlegene følger de offentlige takstene.

- Blant de øvrige tannlegene har de fleste kjeveortopeder takster som ligger innenfor en pris på 10-20 prosent over statens takster. I gjennomsnitt tar de 14 prosent mer enn de statlige takstene, opplyser Anne-Brit Bøe hos Helse- og omsorgsdepartementet, til Forbruker-rapporten.

Les også: Dette er prisen for et hvitt smil

Store prisforskjeller


Hvis du kontakter flere tannleger for priseksempler, kan du spare penger.

- Tannlegene har plikt til å opplyse om priser, og om differansen mellom tannlegens pris og de takster som departementet har fastsatt, og som danner grunnlag for refusjoner fra trygden, sier Bøe.

Det ser ikke ut til at myndighetene har planer om å endre sine tannlegetakster.

- En eventuell økning av takstene med for eksempel 10 - 15 prosent ville kunne virke prisdrivende i markedet. En slik økning ville nødvendigvis ikke være noen garanti for at kjeveortopeder ikke økte sine priser tilsvarende, så lenge det er fri prissetting, sier Bøe til Forbruker-rapporten.

På fredag kunne vi vise til oppsiktsvekkende tannlegetall fra Storbritannia. Les saken: Hver tiende brite trekker tennene sine selv

Dette er blant funnene i den britiske undersøkelsen:

  • 26 prosent prøvd å trekke ut tenner selv ved hjelp av tang.
  • 12 prosent prøvd å trekke ut tenner ved å binde tannen fast i et dørhåndtak.
  • 19 prosent har stukket hull på tannbyller med en nål.
  • 30 prosent har prøvd å bleke tennene med vanlige husholdningsprodukter.
  • 11 prosent har prøvd å bruke vanlig lim til å feste en fylling som har løsnet.
  • 6 prosent har prøvd å feste en fylling med tyggegummi.
  • 8 prosent har prøvd å endre tannstillingen sin selv.

Her er det billigere

Det er tre utdanningsinstitusjoner for tannleger i Norge: Ved universitetene i Oslo, Bergen og Tromsø. Studentene trenger praksis, så her er det muligheter for rabattert behandling.

Behandlingen skjer av en student, under oppsyn av instruktører. Behandlingen vil kunne ta lenger tid enn hos en ordinær tannlege, men prisen blir selvsagt heller ikke den samme som hos en ordinær tannlege. Her finner du oversikt over studenttannleger, billigere hudpleie og billigere frisør.

Hvis du sjekker prisene for tannlegetimer, kan det også lønne seg å sjekke hva det koster for time hos tannpleier. En tannpleier kan utføre mye av det samme som en tannlege, for eksempel klinisk og røntgenologisk undersøkelse, tannkjøtt- og slimhinneundersøkelser, fjerning av tannstein og plakk, behandling av tannkjøttsykdommer (gingivitt og periodontitt), midlertidig fyllings- og kroneterapi, fluorbehandling, tannbleking, påsetting av tannsmykker, tilpassing av bittskinner, justering av protester og lignende, ifølge Norsk Tannpleierforening.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer