Tannlegeutgifter, diabetes & laseroperasjon?

DYRT: Det er dyrt hos tannlegen, men kan du få fradrag? Har du diabetes eller har tatt en øyeoperasjon kan det være penger å spare.

Publisert
Sist oppdatert

Vanlige sykdomsutgifter er IKKE fradragsberettiget. Unntaket er at du kan få særfradrag på grunn av usedvanlig store sykdomsutgifter.

I såfall skal utgiftene føres opp i post 5.0, med en henvisning til særfradraget i post 3.5.5.

Når er utgiftene ”usedvanlig store”?

Utgiftene anses som usedvanlig store dersom du eller noen du forsørger har hatt kostnader på mer enn 6.120 kroner i løpet av fjoråret, på grunn av varig sykdom eller svakhet. Legeattest må legges ved selvangivelsen.

Dersom du har slike utgifter vil du få et særfradrag på 9.180 kroner. Kan du dokumentere større utgifter vil du likevel få fradrag for de faktiske utgiftene. Fradraget er i alminnelig inntekt og utgjør dermed 28 prosent.

Tilstanden må normalt antas å vare i minimum to år for å tilfredsstille varighetskravet.

Hvilke utgifter regnes med?Alle direkte utgifter, for eksempel lege og medisinutgifterIndirekte utgifter, for eksempel transportutgifter. Fordyret kosthold – dyre dietterUtgifter til tilsyn, pleie og hjelp i huset. Også utlegg til å besøke den syke kan tas med, forutsatt at det er ektefelle eller barn man selv forsørger som er sykt. Utgifter som dekkes av folketrygden, eller via andre skattefrie ordninger må holdes utenfor. Og selvsagt vil du ikke få fradrag for kostnader du ville hatt uavhengig av sykdommen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer