Forsikringen er streng ved brann i smult

Tapte 34.500 kroner på å ta telefonen

Stekte smultringer da telefonen ringte. Grovt uaktsomt å svare, mener forsikringsselskapet.

FARLIG: Å steke smultringer er en klassisk brannbombe. Kokende fett må følges med på hele tida om du ikke vil oppleve både brann og mindre erstatning fra forsikringsselskapet. Foto: Berit Keilen / NTB Scanpix
FARLIG: Å steke smultringer er en klassisk brannbombe. Kokende fett må følges med på hele tida om du ikke vil oppleve både brann og mindre erstatning fra forsikringsselskapet. Foto: Berit Keilen / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En nordmann skulle i fjor vinter steke smultringer. Han slapp en halvkilo smult i gryta, og så ringte telefonen.

Mobilen lå på lading i et annet rom, og mannen gikk ut av kjøkkenet for å ta den.

Mens han stod der og pratet slukket plutselig lyset, og da mannen løp tilbake på kjøkkenet så han hvorfor: Smultgryta stod i full fyr.

Skadene kom på nesten 510.000 kroner. Og forsikringsselskapet hans avkorter erstatningen med 34.500 kroner – fordi han ikke fulgte godt nok med.

Hørte ikke brannen

Saken rulles opp i Finansklagenmenda.

«TV-en sto på, vifta dura for fullt på kjøkkenet og jeg konsentrerte meg for å høre» forklarer mannen i vedtaket, om hvorfor han ikke hørte at det begynte å brenne.

Forsikringsselskapet hans ville ikke betale full erstatning, da de mente det var grovt uaktsom å forlate den varme smultgryta.

De viser til forsikringsavtalelovens paragraf 4-9, som blant annet sier at forsikringsselskaper kan gi mindre i erstatning når uhellet er «grovt uaktsomt fremkalt».

Derfor taper han

Hvor lenge mannen var ute av kjøkkenet sier ikke vedtaket noe om, men han vinner uansett ikke fram med saken sin.

«På grunn av risikoen for brann kreves det stor grad av oppmerksomhet når fett smeltes på varm kokeplate» skriver Finansklagenmenda i sitt vedtak, og viser til at det er vanlig å avkorte erstatninger ved slike tilfeller.

«Et vesentlig moment er at sikrede hadde et enkelt handlingsalternativ, nemlig å fjerne stekepannen fra platen, da han gikk for å ta telefonen» skriver de videre.

Med mindre det er en veldig viktig telefon, eller at noe forstyrrer deg så mye at det «bringer sikrede ut av balanse», er det i nemndas øyne ingen unnskyldninger for å forlate smultgryter.

Mannen kunne tapt enda mer om det ikke hadde vært for at han selv klarte å slukke brannen før brannvesenet kom. Dette «premierte» nemlig forsikringsselskapet ved å ikke avkorte erstatningen mer enn de gjorde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer