Tar el-allergi på alvor

Mennesker som sier de blir syke av elektrisitet blir endelig tatt på alvor.

Publisert
Sist oppdatert

Det britiske strålevernet NRPB (National Radiological Protection Board) skal forske videre på hva som fører til elektromagnetisk hypersesitivitet (EHS).

Styreformann Sir William Stewart i det britiske strålevernet vil finne ut hva som skjer med folk som får plager når de er i nærheten av elektrisitet.

Enkelte forskere mener at en stor del av befolkningen lider av elektrisitetsallergi.

Den svenske regjeringen anerkjente i 2000 elektrisitetsallergi som en fysisk lidelse. De anslår at rundt 3,1 prosent av den svenske befolkningen - 200.000 mennesker - lider av sykdommen.

Sir William Stewart gikk tidligere i år ut med advarsel om at foreldre burde begrense barnas mobilbruk. Dette fikk en massiv mediadekning, noe som førte til en større interesse for fenomenet.

Professsor Olle Johansson fra Karolinska Institutet i Sverige har forsket på elektromagnetisk hypersesitivitet i 20 år.

Han har vist i eksperimenter at det er en økning av antall mastceller nær hudoverflaten når den eksponeres for elektromagnetiske felter, på samme måte som når den eksponeres for radioaktiv stråling. Mastceller er en type immunceller som er ansvarlig for allergiske reaksjoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.