Rema 1000

Tar grep: - Løpende vurderinger

Enkelte Rema 1000-butikker gjør endringer for å forhindre nasking.

TYVERIØKNING: Rema 1000-butikkene opplever en tyveriøkning. Foto: Audun Braastad / NTB
TYVERIØKNING: Rema 1000-butikkene opplever en tyveriøkning. Foto: Audun Braastad / NTB Vis mer
Publisert

Tall fra SSB viser at antall anmeldte tyveri fra butikker i Norge har gått kraftig opp siden 2015.

Tidligere denne uka skrev Budstikka at høye priser gir flere med dårlig råd og at butikkene opplever mer nasking. Økningen har ført til at Rema 1000 på Billingstad har satt opp sperrer som lukker seg når folk går inn i butikken, og dermed gjør det vanskeligere for tyver å ta med seg stjålne varer ut via inngangspartiet.

DinSide har kontaktet Rema 1000 for å høre om de opplever en økning på landsbasis, og om andre butikker har gjort liknende grep for å forhindre nasking.

- Det gjøres løpende vurderinger

Harald A. Kalvøy, leder for sikkerhet, beredskap og personvern i Rema 1000, forklarer at de har stor tiltro til sine kunder, men at noen kjøpmenn dessverre opplever en økning i tyveri.

- Vi har økt vår tilstedeværelse i butikk, men fanger selvsagt ikke opp alle. Det er nok flere grunner til dette, men det kan være naturlig å se det i sammenheng med den nåværende økonomiske situasjonen i Norge, sier han til DinSide og fortsetter:

- Våre dyktige kjøpmenn er selvstendige næringsdrivende som selv tar gode vurderinger i egen butikk. Det gjøres løpende vurderinger på tekniske løsninger som for eksempel sluse ved inngang, som noen av våre kjøpmenn allerede har installert.

Kalvøy har tidligere uttalt til DinSide at økningen gjelder både tradisjonelle tørrvarer og drikke, men også ferskvarer.

Låste inn matvarene

Det er ikke bare i Norge matbutikkene tar grep. Tidligere år skrev danske BT at amerikanske butikker melder om en voldsom økning i butikktyveri, både generelt og organisert.

Derfor har flere supermarkeder sett seg nødt til å låse inn enkelte varer.

LÅSER INNE GODSAKENE: I San Francisco har flere butikker sett seg nødt til å låse inne godsakene. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP/NTB
LÅSER INNE GODSAKENE: I San Francisco har flere butikker sett seg nødt til å låse inne godsakene. Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP/NTB Vis mer

- I løpet av årets første fem måneder opplevde våre butikker en økning på 120 prosent i antall tyverier som involverte vold eller trusler om vold, fortalte Brian Cornell, administrerende direktør i Target.