Tar høyere rente for andelsboliger

Skal du låne til aksjeleilighet i Sparebanken Øst, får du dårligere betingelser enn om du skulle ha finansiert en selveierbolig.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Vi priser lånene for andels- og aksjeleiligheter høyere fordi vi vurderer risikoen for slike boliger som litt høyere, sier banksjef i Sparebanken Øst, Pål Strand.

Han viser dermed til at det for tiden er litt usikkerhet i boligmarkedet.

- Siste gang vi hadde et boligkrakk, så vi at det gikk mer ut over andels- og aksjeleilighetene enn selveierboligene, sier banksjefen.

Flere skiller


Vi har lenge visst at noen banker ikke ønsker å låne ut penger til de som skal kjøpe seg en aksje- eller andelsleilighet.

For eksempel tar selskapet Eiendomskreditt bare pant i selveierboliger, noe som gjør det nesten umulig for kjøpere av andre boligtyper å låne penger her.

Ny rentediskriminering

Tar høyere rente for andelsboliger


Det samme var tidligere tilfellet for Skandiabanken. Nå har de imidlertid åpnet for kjøpere av borettslagsleiligheter, men fremdeles må de som skal kjøpe aksjeleilighet holde seg til andre banker.

Det nye er at enkelte banker har begynt å tilby ulike rentesatser til de som skal låne til henholdsvis selveier- og aksje/andelsleiligheter.

Sparebanken Øst, med hovedsete i Drammen og 17 filialer på Østlandet, er altså en av de bankene som nylig har innført en slik ordning.

HER KAN DU SE HVOR MYE MER DU MÅ BETALE I RENTE HVIS DU IKKE SKAL KJØPE EN SELVEIERBOLIG

En trend?

- Vi må nok bare erkjenne at i den verden vi lever i er det markedet som råder. Derfor må oppfordringen til de som trenger slike lån være å sjekke markedet før de velger bank, sier prosjektleder Knut Ole Brynildsen i Forbrukerrådet.

Men er dette en trend?

- Jeg, og en rekke av mine andre kolleger i Forbrukerrådet, har ikke hørt om en slik differensiering før, sier han.

Om flere banker vil følge Sparebanken Øst er derfor uvisst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer