Tar knekken på forkjølelsen

Nesedråper, saltvannsspray eller ikke noe? Vanlig nesespray har størst effekt.

Nesespray bør ikke brukes i lange perioder, for da det kan føre til kronisk tetthet.  Foto: colourbox.com
Nesespray bør ikke brukes i lange perioder, for da det kan føre til kronisk tetthet. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nesa renner eller er tettere enn aldri før. Du er i ferd med å legge deg, og lurer på hvordan i all verden du skal få deg noe søvn med en nese som denne. Men i stedet for å lage noen større problemer ut av saken, kan du heller gjøre følgende: Få i deg vanlig nesespray som inneholder komponenter oxymetazoline.

Les vår pristest på nesespray

Den bidrar til å ta knekken på virus som er forårsaket av vanlig forkjølelse, sier forskerne, ifølge WebMD.

I den nye studien hadde virusnivået hos testpersoner en langt raskere tilbakegang enn forskerne forventet når de tok denne typen nesespray. De infiserte 94 unge og sunne voksne personer med rhinovirus, som er viruset som er kjent for å gjøre oss forkjølet.

Nesespray har ført til dødsfall hos barn
Å snyte nesa kan gjøre vondt verre, mener forskerne

Før de ble ordentlig syke

Tre timer senere, før de ble ”ordentlig syke”, ble halvparten bedt om å spraye nesen med nesespray som inneholdt oxymetazoline, mens den andre halvparten fikk beskjed om å spraye med saltvannsdråper. Deltakerne sprayet nesen med enten det ene eller det andre i hvert nesebor, tre ganger daglig i fem dager.

Hvis ingen andre medikamenter tas ”kan du forvente at virusnivåene i snørret når en topp to til tre dager etter infisering”. Dette var også tilfellet for gruppen som tok saltvannsdråper. Men, hos deltakerne som tok nesespray, begynte nivåene med rhinovirus i nesesekretet å reduseres allerede etter to dager.

Og ikke bare det: På grunn det raske fallet i antall virus, vil det også redusere risikoen for at forkjølelsen sprer seg videre fra nesen til ører, bihulene og lungene – og i tillegg fra en person til en annen, ifølge studieleder Birgit Winther ved University of Virginia i USA.

Slik holder du deg frisk i vinter

Samme etter fire dager

Etter fire dager etter å ha blitt infisert av forkjølelsesviruset var virusnivåene den samme i begge gruppene.

Studiefunnene ble nylig presentert på en konferanse i USA.

Oxymetazoline virker ved å redusere blodstrømmen til neseslimhinnen. Den minskede blodstrømmen fører til mindre produksjon av væske i bihulesystemet.

Winther understreker at nesespray ikke bør brukes i lange perioder, for da det kan føre til kronisk tetthet.

Virker solhatt?

Noe kritikk

En annen lege som var til stedet under presentasjonen var raskt ute med å moderere de nye funnene.

- Nesespray kan definitivt dempe symptomene, men det må flere studier til for å bekrefte en antivirale effekten, sier Michael Ison, ekspert på infeksjonssykdommer Northwestern University i Chicago.

I Norge understreker Statens legemiddelverk at dette er kun en liten placebo-kontrollert studie, og det anses ikke å være tilstrekkelig for å konkludere om en slik effekt. Forskjellen er beskjeden og kan skyldes andre årsaker enn at oksymetazolin hemmer virusdannelsen.

- Saltvann og oksymetazolin har ulik påvirkning på sekretdannelsen i nesen og forskjellene kan like gjerne skyldes dette, sier forsker Canan Bayar, og legger til at dette må undersøkes grunndigere.

Les på Lommelegen: Ikke bli avhengig av nesespray

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer