Tar kun ansvar der de tjener penger

Oslo kommune nekter å holde fortau og enkelte gater snøfrie, og skyver ansvaret over på gårdeierne. Men under asfalten vil de råde. Der tjener de nemlig penger.

Publisert
Sist oppdatert

UPC er blant bredbåndsselskapene som må betale leie til Oslo kommune for å legge bredbåndskabler under gater og fortau.

- For oss er det snakk om betydelige beløp. Vi synes det er betenkelig at Oslo kommune bruker bredbåndsnettet som inntektskilde, sier Annette Franck, informasjonsansvarlig i UPC.

Leie per meter

Selskapet sier at kommunen beregner leie per meter kabel som legges. Kommunen benekter ikke dette.

- Vi tar 10 kroner per meter per år. Til sammen har vi leiekontrakter med 100 ulike selskaper, sier Oscar Halvorsen, avdelingsdirektør i Eiendoms- og byfornyelsesetaten i Oslo kommune.

Samtidig har kommunen frasagt seg ansvaret for brøyting av offentlige fortau og private veier. I dag er det nedfelt i politivedtektene at dette er gårdeierne, huseierne og borettslagenes ansvar.

Bare centimeter over grunnen kommunen eier og krever betaling for, skyver de fra seg ansvaret - og utgiftene.

Kontroll

- Jeg forstår ikke hvor du vil hen. Jeg ser ikke problemet, sier Anne Rygg, byrådssekretær for miljø og samferdsel i Oslo. Oscar Halvorsen er noe mer snakkesalig.

- Kommunen tar leie for alt som båndlegger kommunal grunn. Kommunen begynte med dette da bredbåndsboomen kom på 90-tallet. Nå har vi kontroll nedover i bakken, og et stykke over bakken, sier Halvorsen.

- Men like over asfalten tar dere ikke ansvar?

- Hvem som har ansvaret for brøyting er vedtatt av bystyret, og derfor politisk bestemt, sier Halvorsen. Pressetalskvinne Kristin Paus i Telenor Networks sier at Telenor ikke betaler leie.

Plikt

- Det stemmer. Vi betaler ingen leie for å legge kabler under gateplan, sier Paus.

- Tidligere klausuler om leveringsplikt av telefoni og strøm gjør at Telenor eller Viken Energi slipper å betale. Men Telenor-eide Bravida betaler leie, sier Oscar Halvorsen.

- Telenor tilbyr jo også bredbånd (ADSL)?

- Det kan hende Telenor burde betalt leie av konkurransehensyn. Jeg har likevel ingen ytterligere kommentarer til det, sier Halvorsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer