Tar livet av stadig flere

KOLS snart tredje største dødsårsak i verden.

1400 mennesker dør av KOLS i Norge hvert år. Hovedårsaken til sykdommen er røyking.  Foto: colourbox.com
1400 mennesker dør av KOLS i Norge hvert år. Hovedårsaken til sykdommen er røyking. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) vil Kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS) innen år 2020 være den tredje største dødsårsaken i verden. Det melder det forkningsbaserte legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline AS i en pressemelding.

Bare i Norge dør 1.400 mennesker av sykdommen hvert år.

Les også: Mange har KOLS uten å vite det

Oppsøk lege raskt

Verdens KOLS-dag gikk av stabelen i går, og temaet for dagen var "Andpusten, men ikke hjelpeløs". Slagordet er ment å signalisere at sykdommen, dersom den oppdages tidlig, kan behandles. Man bør dessuten oppsøke lege om man er tungpustet, hoster mye og hoster opp slim.

Det er avgjørende å få stilt en diagnose så tidlig som mulig, og fysisk aktivitet i tillegg til god medisinsk behandling er avgjørende for at KOLS-pasienter skal ha et godt liv. Influensavaksine er spesielt viktig for personer med denne sykdommen, da influensautbrudd og lungebetennelse kan være direkte livstruende for denne pasientgruppen.

Les også: Hoste og slim kan være KOLS

Tidligere var det kun røykestopp som hadde dokumentert effekt i å bremse sykdommen, og hindre ytterligere tap av lungefunksjonen. Ifølge studien "Towards a Revolution in COPD Health", som omfatter drøyt 6.000 pasienter, kan imidlertid medisinen Seretide også bremse sykdomsutviklingen av KOLS.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer