Kjemiker Morten Brændvang ved Universitetet i Oslo har i sin doktorgrad forsket på molekylære forbindelser. Disse kan vise seg å bli til nye medisiner mot tuberkulose i fremtiden.
En tropisk svamp har også satt norske forskere på sporet av stoffer som kanskje kan bli kreftmedisin og antibiotika:
Dreper millioner
Tuberkulose er den vanligste dødelige, smittsomme sykdommen i verden i dag. Les mer på Lommelegen:
Det antas at så mye som en tredjedel av verdens befolkning er smittet. Årlig registreres omtrent ni millioner nye tilfeller og cirka to millioner dør, de fleste i den fattige delen av verden.
I tillegg til HIV/AIDS-epidemien er det særlig utviklingen av bakterier som er motstandsdyktige mot dagens tuberkulosemedisiner, som forverrer omfanget. I Norge får rundt 300 mennesker sykdommen årlig, ifølge Brændvang.
Moderne BCG-vaksiner er dårligere enn de gamle, ifølge forskere:
Siste medisin i 1970- Det sist utviklete legemidlet som brukes mot tuberkulose i dag, kom i 1970. Det virker, men bakteriene begynner nå å bli resistente mot dagens tuberkulosemedisiner. Mennesker må medisineres i opp mot to år for å bli friske av tuberkulose, forklarer Brændvang til Mozon.no.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger