SMS-stemmer

Tar opp til fem kroner per SMS - uten å registrere stemmen

Det koster å ikke følge «stemmereglene» til Stjernekamp og Skal vi danse.

SEERSTEMMER: Lørdag 7. september røk Per Sandberg som førstemann ut av Skal vi danses sesong 15, etter å ha duellert mot kjæresten sin Bahareh Letnes. Du var kanskje blant seerne som sendte inn en SMS-stemme eller to? I så fall gjorde du forhåpentligvis det når stemmelinjene var åpne. Foto: Espen Solli/TV2/NTB Scanpix.
SEERSTEMMER: Lørdag 7. september røk Per Sandberg som førstemann ut av Skal vi danses sesong 15, etter å ha duellert mot kjæresten sin Bahareh Letnes. Du var kanskje blant seerne som sendte inn en SMS-stemme eller to? I så fall gjorde du forhåpentligvis det når stemmelinjene var åpne. Foto: Espen Solli/TV2/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Mens laserne varmes opp til nivået like under der de kan skjære metall, så skal jeg minne om at du ikke skal stemme før alle artistene har vært i aksjon. Og hvis du logger deg inn på nrk.no/stem, kan du gi én gratis stemme der også», sier Stjernekamp-programleder Kåre Magnus Berg, før den første artisten entrer scenen i underholdningsprogrammets tredje sending med EDM (Electronic Dance Music) som sjanger.

Sitter du, i likhet med en halv million andre nordmenn, benket foran TV-skjermen for å se Stjernekamp hver lørdagskveld, eller foretrekker du TV2 og Skal vi danse?

Stjernekamp-gjengen. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix.
Stjernekamp-gjengen. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix. Vis mer
Skal vi danse-gjengen. Foto: Eivind Senneset/TV2/NTB Scanpix.
Skal vi danse-gjengen. Foto: Eivind Senneset/TV2/NTB Scanpix. Vis mer

Begge disse underholdningsprogrammene er blant TV-konseptene som lar deg som publikum stemme på deltakerne. Stjernekamp og Skal vi danse tar imot stemmer enten gratis på Internett, eller via SMS som koster henholdsvis tre og fem kroner per stykk.

Belaster SMS-stemmer utenfor «åpningstiden»

I tillegg har programmene klare regler for når du kan stemme: Ser du Stjernekamp direkte, kan du kun stemme en avgrenset periode etter at alle artistene har sunget seg gjennom ukas sjanger, mens Skal vi danse lar deg stemme gjennom hele programmet, helt til programlederne sier at linjene er stengt.

Selv om stemmelinjene er stengt, går det likevel an å sende inn SMS-stemmer, som selvfølgelig ikke blir lagt til de øvrige stemmene, men for tidlige eller sene stemmene koster like mye som stemmene som sendes innenfor linjenes åpningstid.

Det vil si at hvis du ikke følger med på og overholder programmenes stemmeregler, blir du i verste fall belastet for stemmer som ikke teller med i sammendraget.

STRENGE STEMMEREGLER: Programleder Kåre Magnus Berg i Stjernekamp minner hver lørdag om at du ikke skal stemme før alle artistene har opptrådt. Det hender likevel at SMS-stemmer tikker inn utenom åpningstiden, og også de blir belastet med tre kroner. Foto: skjermdump.
STRENGE STEMMEREGLER: Programleder Kåre Magnus Berg i Stjernekamp minner hver lørdag om at du ikke skal stemme før alle artistene har opptrådt. Det hender likevel at SMS-stemmer tikker inn utenom åpningstiden, og også de blir belastet med tre kroner. Foto: skjermdump. Vis mer

Dette gjelder også hvis du sender inn stemmer når Skal vi danse sendes i reprise på lineært TV, eller at du ser programmet på nett-TV etter at direktesendingen er over. NRK stenger Stjernekamp-linjene etter direktesendingen, slik at ingen belastes da.

- Ikke mulig å skille SMS-stemmene

Denne praksisen bekrefter prosjektredaktør Pia Basberg i NRKs Stjernekamp. Hun understreker at det gjøres klart både i forhåndsinformasjon og under direktesendingen at publikum ikke skal stemme før programlederen gir klarsignal, og ikke etter at han har gitt beskjed om at avstemningen er avsluttet.

- Stemmer avgitt utenfor stemmevinduet blir belastet med tre kroner per stykk, men stemmen vil ikke telle med. Det er ikke mulig å hindre folk i å sende SMS-stemmer, og det er ikke teknisk mulig å skille ut stemmene som kommer for tidlig eller for seint, slik at de ikke blir belastet, sier Basberg til Dinside.no.

- Vår tekniske leverandør er helt avhengig av å ha noe sikkerhetsmargin før og i etterkant av avstemningen for å sikre at folk faktisk får stemt i en svært avgrenset avstemningsperiode, fortsetter hun.

Basberg tillegger, imidlertid, at antallet SMS-stemmer som kommer utenfor stemmevinduet ikke er så stort at det ville hatt betydning for resultatet eller utgjør særlig store beløp.

Sender SMS i retur

Jan-Petter Dahl, PR- og mediesjef i TV2, forteller at også Skal vi danse-seere som stemmer utenom linjenes åpningstid eller under repriser, blir belastet med fem kroner for SMS-en.

- Hvis vi får SMS-stemmer når linjene er stengt, får innsenderne en returmelding som informerer om at linjene er stengt, sier Dahl til Dinside.no.

Han framholder at så godt som ingen sender SMS-stemmer under direktesendingen når linjene er stengt eller ved reprisesendinger, da stemmegivning under underholdningsprogram er velkjente konsept for seerne.

Hovedvekten av stemmene kommer når de ulike danseparene faktisk danser under direktesendingen, ifølge Dahl.

Bør komme fram at alle SMS-ene koster

Thomas Iversen i Forbrukerrådet mener at det bør komme tydelig fram når stemmene teller, samt at stemmer sendt inn utenfor åpningstiden fortsatt koster penger.

- Det beste er hvis TV-selskapene kunne stengt numrene utenfor åpningstiden, slik at kundene ikke ble belastet. Hvis det ikke er teknisk mulig, må informasjon om åpningstid komme tydelig frem i sendingen, sier Iversen til Dinside.no.

Informasjonen om åpningstiden kan med fordel skrives nederst på skjermen også, eller lignende, legger han til.

Dahl i TV2 svarer at det kommer tydelig fram i programmet når du kan stemme, både med info på skjerm og fra programlederne, samt når avstemmingen avsluttes med en nedtelling på skjermen fram til det ikke er mulig å stemme lenger.

- Det er dessverre ikke teknisk mulig og skru på og av taksten på et slikt system for alle operatører, sier Dahl.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer