Tar risiko første gang

Gravide tar større sjanser for å få oppleve en naturlig fødsel.

Ifølge en ny studie er mange kvinner beredt til å gå gjennom komplikasjoner for å ha en naturlig fødsel. Foto: colourbox.com
Ifølge en ny studie er mange kvinner beredt til å gå gjennom komplikasjoner for å ha en naturlig fødsel. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Førstegangsfødende er beredt til å ta større sjanser for å få en naturlig fødsel enn det legene deres er, skriver The British Journal of Obstetrics and Gynaecology.

102 gravide kvinner og 341 jordmødre, fødselsleger og andre leger deltok i studien fra The Royal Prince Alfred Hospital, der de ble spurt om hvilke komplikasjoner som ville få dem til å velge keisersnitt.

Studiedeltakerne ble intervjuet om både moderate og alvorlige komplikasjoner, og i alle tilfeller var de gravide kvinnene mer tilbøyelige til å gjennomgå komplikasjoner for å få en naturlig fødsel enn det jordmødrene eller legene deres var.

- Vi oppdaget at de gravide kvinnene i større grad ville ha en vaginal fødsel og at de var mer beredt til å ta risikoer ved en vaginal fødsel enn det legene var, sier studieleder Catherine Turner.

Les også: Gravide bør forberede seg

Naturlig fødsel viktig for mange
- Dette tyder på at det å ha en normal fødsel – og oppleve den – er svært viktig for mange kvinner, sier Philip Steer, som er professor og sjefredaktør i The British Journal of Obstetrics and Gynaecology.

- Det kan også tyde på at leger er forutinntatt etter å ha vært med på vanskeligere fødsler eller fødsler der ting har gått galt.

Signe Larheim, som er avdelingsleder på ABC Fødeavdeling ved Ullevål Sykehus tror at det kan stemme at leger blir påvirket av egne tidligere negative erfaringer med kompliserte fødsler.

- Men jeg tror likevel ikke at leger oppfordrer kvinner til å ta keisersnitt uten at det foreligger en god grunn til det.

Les også: Advarer mot keisersnitt

I underkant av 17 prosent av alle fødsler i Norge ender med keisersnitt. Foto: colourbox.com
I underkant av 17 prosent av alle fødsler i Norge ender med keisersnitt. Foto: colourbox.com Vis mer


- Alle kan føde naturlig
ABC Fødeavdeling er et tilbud til gravide som gjerne vil ha en naturlig fødsel. ABC bruker ikke smertestillende medikamenter under fødselen, men bruker i stedet naturlige hjelpemidler som akupunktur og vann.

Les også: Lettere fødsel med akupunktur

- I utgangspunktet kan alle kvinner, med god fødselshjelp, føde på en naturlig måte. Vi er alle skapt til å føde, mener Larheim.

Larheim tror at en naturlig fødsel er viktig både for kvinnene og for barna.

- Men en naturlig fødsel må naturligvis ikke gå på bekostning av mor og barns helse, understreker hun.

Ifølge Larheim ønsker mange av dem som tok keisersnitt første gang de fødte å føde vaginalt neste gang.

- For mange gikk nok ikke keisersnittet slik de hadde ønsket – og da vil de gjerne ha en naturlig fødsel neste gang.

Keisersnitt på frammarsj
Nina Scmidt, som er leder i Den Norske Jordmorforeningen, er imidlertid skeptisk til studien.

- Jeg har ikke hørt om studien, og dette er heller ikke noe jeg kjenner meg igjen i.

Mens rundt 25 prosent av alle fødsler i Storbritannia ender med keisersnitt, er det tilsvarende tallet for Norge i underkant av 17 prosent. Dette tallet er imidlertid – stikk i strid med det den engelske undersøkelsen antyder – økende.

Les også: Flere velger keisersnitt

De fleste keisersnitt blir foretatt hvis det foreligger potensielle komplikasjoner, som for eksempel at babyen ligger i feil posisjon for en naturlig fødsel. Det kan også bli foretatt keisersnitt hvis kvinnen har ekstrem angst for en naturlig fødsel.

Les også: 8 av 10 kvinner er redde for å fødey

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer