Tastaturet kan gjøre deg syk

Når du skriver på tastaturet kryper bakteriene opp over hendene dine.

Publisert
Sist oppdatert

Det er en amerikansk undersøkelse publisert i Society for Healthcare Epidemiologi of America som viser dette. Gary Noskin ved Chicago’s Northwestern Memorial Hospital ville finne ut om bakterier trivdes på tastaturet og om de kunne hoppe over på hendene dine.

Ikke farligHan testet tre bakterietyper og alle tre overlevde minst en time på tastaturet. To av dem overlevde en dag og formerte seg.

Alle tre bakterietypene er utbredt i naturen. I verste fall kan de være livstruende, men som regel merker man ikke noe til dem. To av bakteriene er kun problematiske for sykehuspasienter med nedsatt immunforsvar. Den tredje kan spres også utenfor sykehuset, da gjennom åpne sår og hudinfeksjoner.

I undersøkelsen ble bakteriene plassert på et rent tastatur. Deretter skulle deltakerne ta på tastaturet. Både deltakere med og uten hansker fikk bakterier på hendene.

Vask henderDet er mulig å bli kvitt bakterien. Forskerne testet ut to bakteriedrepende midler. De varte i ti og fem minutter.

Bakteriene ble plantet på tastaturet. Det er derfor ikke sikkert det kryr av dem på ditt tastatur. Men det er likevel ikke sikkert tastaturet ditt er helt rent. Har du nyst eller hostet ved datamaskinen? Er det noe møkk mellom bokstavene? Hvor lenge er det siden du vasket det? Dersom du følger fabrikantens råd er det mulig å rense dataen uten å ødelegge den.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer