Å bli klok på tollkvotene er ikke alltid enkelt. Det er tross alt mange alternativer som er innafor, men da gjelder det å holde tunga rett i munnen.
LES OGSÅ: Derfor må du vise boardingkortet på taxfree
Slik er alkohol- og tobakkskvoten
Med hjelp fra butikkmedarbeider David Díaz på taxfreebutikken i ankomsthallen på Oslo lufthavn, prøver vi å oppklare hva som er innafor taxfreekvoten, i en rekke mulige kombinasjoner.

Du kan som kjent ta med deg en avgiftsfri kvote med alkohol- og tobakk når du har vært i utlandet. Husk at denne kvoten må være innenfor den såkalte verdigrensa på 6.000 kroner.
Husk og at du må være ute av landet i minst 24 timer for å kunne handle med deg taxfreekvoten hjem.
Men hvor mye kan du egentlig ha med av hver sort, hvis du skal makse kvoten på vin, øl eller en blanding av alkohol og tobakk?
Her gir vi deg en større oversikt over forskjellige alternativer, alle er innafor Tollvesenets regler, og gjør at du trygt kan gå på grønt etter ankomst.
LES OGSÅ: Varene som ofte er dyrere på taxfree enn i dagligvarebutikken
Den vanligste alkoholkvoten

Skal du fylle kvoten med både alkohol og sigaretter, er dette den vanligste kombinasjonen:
Vil du ikke kjøpe sigaretter eller annen tobakk, kan du bytte tobakkskvoten med 1,5 liter øl, vin eller rusbrus.
Så stor vinkvote som mulig

Som kjent ble taxfreekvoteordningen gjort om av inneværende regjering, og dermed ble det fra 1. juli 2014 tillatt å bytte tobakk mot vin eller øl.
Er du en av dem som ikke vil kjøpe tobakk og heller ikke har den store interessen for sprit, er dette måten å makse vinkvoten på: Her veksler du inn 1 liter sprit med 1,5 liter vin, og tobakkskvoten med 1,5 liter vin.
Kvote med annen vin og øl

Det er ingen hemmelighet at svært mange nordmenn kjøper Baileys på taxfree, som har vært på topplistene i mange år.
Og som enkelte kanskje glemmer, er både Baileys og Campari vin - på grunn av alkoholprosenten: Vin fra 2,5 til og med 22 prosent, regnes som vin av Tollvesenet.
I denne kvote-kombinasjonen har vi kombinert tre 1-litersflasker med Campari, Baileys og vin, med to vanlige vinflasker på 0,75 liter, i tillegg til ølkvoten, som er på maks 2 liter. Eller i dette tilfellet: 1,83 liter.
Kvote med pappvin og øl

Kjøper du en pappvin på 3 liter, kan du i tillegg ha med deg to flasker vin. Dessuten kan du ha med ølkvoten på to liter. Også cider, som her, eller rusbrus, regnes inn under ølkvoten. Da er alkoholgrensa 4,7 prosent.
Derimot kan alkoholinnholdet på sterkøl være høyere, og likevel gå inn under ølkvoten.
Kvote med så mye øl som mulig

Er målet ditt med taxfreehandelen å kjøpe så mye øl som mulig, er dette løsningen:
Du bytter inn alle de andre alkoholkvotene med øl. 1-literskvoten for brennevin teller som 1,5 liter øl.
Dermed kan du ha med deg totalt 6,5 liter øl, som på bildet.
LES OGSÅ: Denne taxfree-varen kan miste 18-årsgrensa
Kvote med vin, snus og øl

Skal du fylle tobakkskvoten, er alternativene flere: Her kan du enten kjøpe en kartong med 200 sigaretter, eller 250 gram tobakk, det være seg rulletobakk, snus eller andre tobakksprodukter.
I dette eksemplet har vi brukt 10 pakker porsjonssnus, - som er innafor grensa.
Også her ser vi en annen variant av vinkvoten, som i dette tilfellet er på maks 3 liter: 1 liter vin og 0,5 liter likør, som er under 22 prosent i alkohol, samt pappvin på 1,5 liter. Og 2 liter øl.
Kvote med bare 0,5 liter brennevin

Kanskje er ikke brennevin det du vanligvis handler, men skulle du i noen tilfeller tenke deg å kjøpe med en halvliter, kan du bytte den andre halvliteren med vin, eller i dette tilfellet, Baileys.
Ironisk nok kan brennevinskvoten ifølge Tollvesenet normalt sett byttes i 1,5 liter av enten øl eller vin, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Derimot kan man ikke bytte vin og øl mot sterkere drikke.
Men i dette tilfellet, hvor det er 0,5 liter sprit - må det byttes mot 0,5 liter øl eller vin, forteller Díaz.
Bytte sprit og vin med øl

I noen tilfeller kjøper du kanskje sprit- eller vinflasker som ikke fyller kvoten helt. Da kan du faktisk fylle de siste dråpene av kvoten med øl.
I dette eksempelet er det snakk om 0,3 liter «for lite» brennevin, og 0,25 liter «for lite» vin, som byttes inn med en ekstra halvliter øl.
Den utfordrende taxfreekvoten

Det ser kanskje ikke sånn ut, men dette er faktisk innafor taxfree-kvoten. Skal du kjøpe litt av hvert av både det ene og andre, gjelder det å ta utgangspunkt i standardkvoten øverst, og regne sammen undervegs at man er innafor både 1 liter brennevin, 1,5 liter vin, 2 liter øl og 250 gram tobakk.
Pass på dette når du kjøper taxfree-snus

Snusforbruket har som kjent økt, ikke minst blant de yngste, de siste årene. Er du en av dem som hamstrer snus på taxfree, er det greit å vite hvor mye du kan kjøpe:

Ettersom grensa er på 250 gram, tilsvarer dette et forskjellig antall snuspakker, avhengig av om du handler løssnus, porsjossnus eller såkalt slim-porsjonssnus.
Dermed er du normalt innafor om du handler fem pakker løssnus, ti pakker porsjonssnus eller 15 pakker såkalt slim-porsjonssnus.
- Slim-pakkene veier i dette tilfellet tilsammen 252 gram, men det er ifølge Tollvesenet innafor, sier Díaz.
Er du i tvil, er det bare å sjekke hvor mange gram hver pakke veier, og finne fram kalkulatoren på mobilen. Totalen skal ligge innafor 250 gram.
LES OGSÅ: Hvor mye billigere er snus i Sverige?
Husk også at det er en «Rizla-kvote».
- Det mange ikke er klar over, er at man bare får med seg én pakke med Rizla sigarettpapir, som inneholder totalt 200 stykk, forteller han videre.
Men også dette står tydelig formulert på Tollvesenets nettsider.
(Artikkelen ble sist oppdatert påsken 2016)
