Tekno-dingser 8 prosent billigere

Mens priser på alle varer har sunket med 1,8 prosent siden januar i fjor, har prisnivået på tekno-dingser sunket med hele 8 prosent.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV99640)]

De fleste har nå fått med seg at konsumprisindeksen har falt med 1,8 prosent siden januar i fjor.

Er prisfallet en god eller dårlig nyhet?

I og med at arbeidsledigheten etter alt å dømme er på vikende front, og samtlige analysemiljøer spår nordmenn en grei lønnsvekst de nærmeste årene, kan nyheten om prisfallet godt forstås som en glad-nyhet. Om vi i det hele tatt har hva vi kaller deflasjon (per definisjon er nemlig deflasjon vedvarende), tyder mye på at vi har hva enkelte kaller en god deflasjon. Det vil si at prisfallet ikke innebærer inntektsfall for aktørene i økonomien. I Penger og Kreditt nr. 2/03 beskrives virkningen av god deflasjon slik:

  • "Prisfall gir økt eller uendret produksjon og sysselsetting og går sammen med reallønnsvekst og eventuelt en økning i overskuddene i bedriftene, økte aksjekurser og forventninger om en positiv økonomisk utvikling. Dermed kan skiftet i tilbudet utløse et positivt skift i etterspørselen. Dette vil motvirke det initiale prisfallet".
For DinSides lesere er det i hvert fall ikke noen grunn til å henge med hodet, snarere tvert i mot. Var vi dere, gikk vi på shopping etter varene som har sunket aller mest i pris. Valutakursene kan nemlig gjøre dine favorittvarer dyrere i nær fremtid.

Klær og skotøy leder klart an i racet, med et prisfall på 11,5 prosent. Nest mest er det faktisk gruppen audio-visuelt utstyr som har falt i pris.

Disse varene falt mest i pris
ProduktgruppePrisendring (%)
Klær og skotøy-11,5
AV (Techno)-utstyr-8,0
Bolig, lys og brensel-5,9
Post- og teletjenester-4,8
Hvitevarer-3,0
Kilde: Statistisk sentralbyrå. Endring i konsumprisindeksen januar 03- januar 04


Tekno-fest

Gruppen som omfatter CD-spillere, farge-TVer, DVD-spillere, kameraer Stereo/HiFi, PCer og scannere, har blitt hele 8 prosent billigere det siste året. Hvitevarer, dvs utstyr som støvsugere og oppvaskmaskiner har til sammenligning kun falt 3 prosent i pris.

Tror du prisene på tekno-dingser vil stige?

(Avsluttet)
Nei(73%) 422
Ja(21%) 121
Vet ikke(7%) 39
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


En skulle tro at et prisfall i disse varegruppene kunne forklares med endrede valutakurser, med det er ikke mulig her. Etter læreboka skulle valutakursene ha gjort import fra både Japan og Euro-landene dyrere det siste året. Muligens vil valutakursene snart ha nettopp denne effekten på importen, så "løp og kjøp" kan faktisk være en naturlig konklusjon.

Gruppen "Bolig, lys og brensel" har hatt det tredje høyeste prisfallet med hele 5,9 prosent. SSB forklarer dette med de høye strømprisene i fjor.

Post- og teletjenester er også en produktgruppe våre lesere har glede av.
Mobiltelefoner, teletakster, internett osv har sunket i pris med 4,8 prosent - trolig på grunn av den store mengden konkurrenter i markedet. Det har ikke lykkes oss å få mer detaljert informasjon enn dette fra Statistisk sentralbyrå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer