Telenor advarer mot svindel

Vær på vakt om du mottar et anrop fra et ukjent, norsk mobilnummer der noen utgir seg for å være fra Amazon, advarer Telenor.

Foto: Annika Byrde / NTB
Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- I det siste har vi fått mange henvendelser om denne typen svindel. Det gis inntrykk av at det ringes fra Amazon, men det kunne like gjerne vært Microsoft, som mange har opplevd tidligere, sier senior sikkerhetsrådgiver Thorbjørn Busch i Telenor.

UTPRESSINGSMAIL: Dette må du gjøre om du får denne svindelmailen. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Han forklarer at de som ringer for eksempel hevder at det er registrert en bestilling på en dyr Iphone i ditt navn.

- Når du bekrefter at det ikke stemmer, tilbyr de å hjelpe deg å kansellere bestillingen, og det er da det er lett å la seg lure, forteller Busch.

Under påskudd av å skulle hjelpe deg, ber den som ringer deg om å laste ned en app. Den siste tiden er det spesielt appen AnyDesk som har vært de kriminelles foretrukne verktøy – men det er kjent at også programmer som TeamViewer har vært misbrukt til samme type svindel.

Dette er i virkeligheten et verktøy som gir de kriminelle mulighet til å se alt du gjør på mobilen din. Dersom du har Android-telefon vil de også kunne overstyre telefonen din og for eksempel endre passord, sier Busch.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer