Telenor halverer datakvota om du velger fri roaming

- Dette er ikke et godt tilbud, mener konkurrent, som lover motsvar.

HALVERING: En halvering av datakvota på Telenors billigste abonnement betyr også en dobling av gigabyteprisen. Det er prisen å betale om du ønsker fri roaming i Europa. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
HALVERING: En halvering av datakvota på Telenors billigste abonnement betyr også en dobling av gigabyteprisen. Det er prisen å betale om du ønsker fri roaming i Europa. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med stor ståhei lanserte Telenor i dag at de gir kundene sine fri dataroaming i alle EU/EØS-land. De hevdet videre at dette ville gjelde alle eksisterende kunder som kostnadsfritt gikk over til den nye abonnementsporteføljen «Frihet».

Det de ikke sa like høyt, er at «kostnadsfritt» potensielt kan bety en halvering av datakvota du i dag har. For mens de minste nye Frihet-abonnementene følger samme priser som dagens Mobil-abonnementer, går alle datakvotene ned, og prisene dermed i praksis opp.

- Dette er ikke et godt tilbud, sier direktør Øistein Eriksen i OneCall til Dinside.

LES OGSÅ: Telenor lanserer roaming med norske priser for hele Europa

Slik øker Telenor prisene

Telenors Frihet-abonnementer kommer i flere størrelser enn før. Men fram til 399 kroner følger de den gamle prisstukturen, men altså med nye datakvoter.

 prisdatakvote nådatakvote før
Frihet 500 MB, tidligere Mobil S249,-0,5 GB1 GB
Frihet 2 GB, tidligere Mobil M299,-2 GB3 GB
Frihet 3 GB, tidligere Mobil M+349,-3 GB4 GB
Frihet 5 GB, tidligere Mobil L399,-5 GB6 GB

Se selv:

For eksempel ser du at du før fikk én gigabyte for 249 kroner, men nå bare en halv. Sånn sett har prisen per gigabyte doblet seg, og du bør vurdere hvorvidt dette faktisk er noe du ønsker å bytte til.

KRITISK: Direktør Øistein Eriksen i OneCall har selvfølgelig all grunn til å kritisere sin største konkurrent, men prislistene viser at han har rett i at Telenor tar seg betalt for fri roaming. Foto: ONECALL
KRITISK: Direktør Øistein Eriksen i OneCall har selvfølgelig all grunn til å kritisere sin største konkurrent, men prislistene viser at han har rett i at Telenor tar seg betalt for fri roaming. Foto: ONECALL Vis mer


Ferie vs. hverdags

- På alle prisnivåer som folk faktisk kjøper, reduserer de altså datamengden. Også lar de deg bruke den reduserte datamengden i Europa de kanskje to ukene du er på ferie, sier Eriksen i OneCall.

- Jeg tenker at det viktigste er prisene når du er hjemme, i hverdagen. Dette blir å la alle kundene betale for de kundene som reiser. Vår stil er nok mer at du betaler for det du faktisk bruker, og det du ikke bruker, betaler du heller ikke for, fortsetter han.

Samtidig legger ikke OneCall skjul på at de har tenkt å møte Telenors nyvinning, allerede senere denne uka. Hva dette blir vil ikke Eriksen si noe om.

LES OGSÅ: Slik bruker du mindre mobildata

Noen kan velge

Telenor er naturlig nok ikke enig med Eriksen. Mobilsjef Bjørn Ivar Moen sier til Dinside at fri Europa-roaming er langt viktigere for de fleste enn de mindre datakvotene.

HAR ET VALG: Mobilsjef Bjørn Ivar Moen i Telenor påpeker at gamle kunder kan velge om de ønsker nye abonnement eller ikke.  Foto: KRISTIN SØRDAL
HAR ET VALG: Mobilsjef Bjørn Ivar Moen i Telenor påpeker at gamle kunder kan velge om de ønsker nye abonnement eller ikke. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


- Spesielt om man regner på hva det koster for en familie på fire å være to uker på ferie, sier Moen til Dinside.

- Men har du forståelse for kunder som heller ønsker seg større datakvoter?

- De som vil beholde de gamle abonnementene, kan helt fint beholde dem. Og om det er viktigere å ta med datamengden ut av landet, kan man få det. Vi ønsker å være dønn åpne på dette, og ønsker ikke å lure noe; man kan velge selv, understreker Moen, som er enig med Eriksen i at valgfrihet er viktig.

- Hva med nye kunder, de kan vel ikke velge de gamle abonnementene?

- Nei, men de kan velge å være der de er. Vi skal ikke tvinge noen over, smiler Moen i Telenor.

KAN UTVIDES: Telia sier at de skal møte konkurransen fra Telenor. Trolig er det snakk om å utvide Roam like home, som i dag ikke inkluderer like mange land som Telenors tilbud.  Foto: TELIA
KAN UTVIDES: Telia sier at de skal møte konkurransen fra Telenor. Trolig er det snakk om å utvide Roam like home, som i dag ikke inkluderer like mange land som Telenors tilbud. Foto: TELIA Vis mer


Utvide Roam like home

- Vi er ikke overrasket over sommerkampanjen til Telenor. Det har ligget i kortene helt siden vi lanserte Roam Like Home i Norden og Baltikum 1. mars, forteller kommunikasjonsdirektør Henning Lunde i Telia til Dinside.

Telias Roam like home lar deg roame fritt på samme måte som Telenors tilbud, men gjelder per nå bare i Sverige, Danmark, Finland, Estland, Latvia og Litauen. Telia satt da opp prisen på sitt minste abonnement med 50 kroner.

- Vil dere nå utvide Roam like home til å gjelde flere land?

- Vi lovte våre kunder mange gode nyheter da vi endret navn til Telia, og vi er relativt trygge på at kundene våre ikke blir skuffet når vi lanserer vår sommerkampanje innen veldig kort tid, sier Lunde.

LES OGSÅ: Alt du må vite om Telias tilbud Roam like home

Hva synes du om Telenors tilbud? (Avsluttet)
Bare tull, jeg vil heller ha større datakvote!(67%) 6745
Greit nok, men tror jeg holder meg der jeg er(19%) 1961
Kjempefint, jeg ofrer gjerne data for fri roaming(14%) 1408
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Chess har planer

Hos Chess sitter sjefene tirsdag formiddag i møter for å diskutere Telenors nyhet.

Når Dinside ringer administrerende direktør Arve Andreassen har han ikke stort mer å si enn at de jobber iherdig med saken.

- Dette var ikke overraskende, og vi har noen planer, men jeg kan ikke si noe mer, forteller Andreassen til Dinside.

- Nå blir jo snart nye roamingpriser diktert fra EU, som vil gjøre prisene adskillig bedre for forbrukerne, men konkret hva vi vil gjøre kommer jeg tilbake til.

LES OGSÅ: Emoji-fella kan gjøre vanlige SMS-er dyre i utlandet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer