Roaming-tvangen hos Telenor og Telia

Telenor setter opp prisen, Telia vet fortsatt ikke

Telenor-kunder får 30 kroner ekstra på regningen. Telia-kundene vet fortsatt ikke hva som skjer.

ROAMING PÅ FERIE: Snart har du i praksis ikke noe annet valg enn å ha fri roaming inkludert i mobilabonnementet ditt. Derfor setter en rekke operatører, som Telenor, opp prisen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
ROAMING PÅ FERIE: Snart har du i praksis ikke noe annet valg enn å ha fri roaming inkludert i mobilabonnementet ditt. Derfor setter en rekke operatører, som Telenor, opp prisen. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De nye EU-reglene som krever at alle norske mobilkunder har «fri roaming» i EØS fra midten av juni, har fått konsekvenser for mange: Høyere månedsavgifter.

Noen gir fri roaming til eksisterende kunder uten å skru opp prisen, som Chess og OneCall. Men blant andre Telipol, Hello og Talkmore har satt opp månedsprisen til alle, sistnevnte med 30 kroner.

Nå har også giganten Telenor satt opp prisen.

FÅTT MELDING: De Telenor-kundene som blir rammet av prisøkningen for fri roaming, får en slik SMS. Foto: Privat
FÅTT MELDING: De Telenor-kundene som blir rammet av prisøkningen for fri roaming, får en slik SMS. Foto: Privat Vis mer

Slapp prisendring i skrytemelding

I midten av mars ba vi Telenor fortelle oss hva som kom til å skje med kundene deres når EU-reglene påtvang fri roaming for alle. Det kunne ikke Telenors mobilsjef Bjørn Ivar Moen svare på, men kundene skulle få vite det «i god tid».

Halvannen måned etterpå, forrige uke, gikk Telenor ut med pressemeldingen «Utenlandsbruken økte med 900 prosent».

- Nyheten om fri roaming, som vi slapp for nøyaktig ett år siden, ble svært godt mottatt av våre kunder, fortalte Moen fornøyd i pressemeldingen.

Men lenger ned kom en mindre hyggelig melding: Prisen ville bli satt opp for mange av abonnentene som ennå ikke hadde gått over til et abonnement med fri roaming. Med 30 kroner måneden, eller 360 kroner året.

Kommunikasjonssjef Anders Krokan i Telenor forteller at økningen gjelder «en god del» abonnenter, mens «en god del» ikke får høyere månedspris. Dette skal blant annet gjelde mobilt bredbånd-kunder.

MENER DE MÅ: Telenors mobilsjef Bjørn Ivar Moen sier at roaming har økt kraftig, og at prisene derfor må opp. Foto: Telenor
MENER DE MÅ: Telenors mobilsjef Bjørn Ivar Moen sier at roaming har økt kraftig, og at prisene derfor må opp. Foto: Telenor Vis mer

Derfor øker prisene

- Årsaken er at folk flest øker forbruket betydelig når de får inkludert roaming i abonnementene, og dermed øker Telenors kostnader til mobiloperatører i europeiske land, sier Moen i pressemeldingen.

EU-reglene gir ikke mobiloperatørene noe valg: De gi deg fri roaming. Du har derfor heller ikke noe valg: Du ha fri roaming i abonnementet ditt.

Med mindre du godtar at mobilen blir ubrukelig i utlandet, slik Ice.net tilbyr eksisterende kunder.

Men det koster fortsatt operatøren mer penger at du surfer i utlandet enn i Norge. Når Telenor melder at roamingen deres øker med svimlende 900 prosent, har dermed også utgiftene deres økt. Skal de holde marginene, må også inntektene øke.

Og vipps, så ble det 30 kroner dyrere å være Telenor-kunde.

Telia fortsatt på ventebenken

Nå er det Telia mange venter spent på. Dinside spurte dem i mars, men da kunne de ikke svare på hvordan prisene ville bli.

Mange Telia-kunder fikk Roam like home i abonnementene sine allerede i fjor. Og fra 15. juni skal alle med Smart-abonnement eller kontaktkort få det, uten ekstra kostnad.

Men det gjenstår fortsatt en gruppe Telia-kunder som ikke faller innunder dette.

- Når det gjelder kunder på eldre prisplaner, vil endringer kommuniseres til våre kunder først. Det vil gjøres innenfor første halvdel av mai, forteller kommunikasjonsrådgiver Ellen C. Scheen i Telia til Dinside.

Det er nå seks uker til mobiloperatørene ikke kan ta ekstra betalt for surfing, prating og teksting i EØS-land.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer