Dyrt å ringe fra Norge til utlandet - selv med fri roaming

Telenor skrur opp prisen for å ringe EØS

Fritt fram for operatørene å sette opp ringeprisen. Men reiser du over svenskegrensa og ringer derfra, er det gratis. 

PRATE PÅ FERIE: Skal du snakke med noen i Spania, bør du få han til å ringe deg. Ringer du fra Norge til Spania kan det koste 5 kroner minuttet. Men ringer du fra Spania til Norge, er det gratis. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
PRATE PÅ FERIE: Skal du snakke med noen i Spania, bør du få han til å ringe deg. Ringer du fra Norge til Spania kan det koste 5 kroner minuttet. Men ringer du fra Spania til Norge, er det gratis. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Fra og med 15. juni kan ikke mobiloperatørene ta mer betalt for bruk i EØS enn de tar i Norge. Bruk i utlandet kalles roaming, derav uttrykk som fri roaming og «roam like home».

Reglene gjelder også ringing, og gjør at du kan ringe fra Spania til Norge uten at det koster deg en krone ekstra.

Men å ringe omvendt, fra Norge til Spania, kan være svært dyrt.

Og nå gjør Telenor det enda dyrere.

Kaller det «forenkling»

Fra og med 15. juni, samtidig som roamingreglene innføres, skrur Telenor opp prisen for å ringe en rekke europeiske land. Fra 3,99 kroner minuttet, til 4,99 kroner.

Prisøkningen gjelder fra Norge til blant annet Belgia, Nederland, Hellas, Italia, Spania, Storbritannia, Tyskland og Østerrike.

- EU/EØS-landene lå tidligere i to ulike pris-soner. Nå har vi forenklet, og alle ligger i samme sone, med samme pris, forteller kommunikasjonssjef Anders Krokan i Telenor til Dinside.

En samtale på 15 minutter til et EØS-land vil nå koste deg 60 kroner. Altså på toppen av det du betaler fast hver måned.

Eksempler på ringepriser fra Norge til Spania

  • Telenor: 4,99 minuttet / 6,99 for kontantkort (fra 15. juni)
  • Telia: 4,99 minuttet / 8,99 for kontantkort
  • Chess: 3,99 minuttet
  • Hello: 3,99 minuttet
  • Komplett Mobil: 3,99 minuttet
  • Ice.net: 5,00 minuttet

«Teknisk praktisk»

Dinside har vist hvordan en rekke norske operatører setter opp månedsprisen samtidig som de inkluderer fri roaming, for å dekke utgiftene de får når nordmenn roamer mer uten å betale mer.

Men Krokan mener dette ikke har noe med saken å gjøre. Til tross for at prisendringen kommer på eksakt samme dato som roamingreglene.

- Det er teknisk praktisk å endre flere priser samtidig, svarer han om hvorfor akkurat 15. juni er datoen for prisøkningen.

- Kan vi vente oss flere prisøkninger i kjølvannet av roamingtvangen?

- Nei, vi har ikke planer om andre prisøkninger nå, sier Krokan.

Gratis til Norge, ikke fra

Dinside har tidligere fortalt hvordan nordmenn blir forvirret av fri roaming og samtaler til utlandet. Vi blir fortsatt kontaktet av mange som tror det er «gratis» å ringe alle EØS-land med fri roaming, noe det altså ikke er.

- Ringer du fra Norge er det ikke roaming, men internasjonale samtaler. Så dette har ingenting med roaming å gjøre, forteller seniorrådgiver Marit Mathisen i Norsk kommunikasjonsmyndighet (Nkom) til Dinside.

Reglene krever ifølge Nkom at ringing mellom to EØS-land – som fra Spania til Norge eller fra Sverige til Spania – ikke koster deg ekstra.

Men reglene gjelder ikke om du ringer fra hjemlandet ditt til Spania.

- Reglene for roaming gjelder for kunder som er på reise innen EØS. Sitter du hjemme og ringer et EØS-land, er det ingen prisregulering, påpeker Mathisen.

Telia endrer Roam like Home

  • Telias Roam like Home har foreløpig ikke inkludert ringing fra ett EØS-land til et annet. Men nå som reglene trer i kraft, rydder de opp for å følge dem.
  • - Fra 15. juni er det inkludert å ringe fra EU til EU (Frankrike til Spania), akkurat som hos Telenor, forteller kommunikasjonsrådgiver Ellen C. Scheen til Dinside.
  • Å ringe fra Norge vil fortsatt koste, men hun påpeker at noen har 1.000 ringeminutter fra Norge til Norden og Baltikum inkludert. Og nekter for at de har noen planer om å sette opp prisene.

Dyrt og forvirrende

Konseptet med fri roaming – som blir påtvunget fra 15. juni, men mange har inkludert i abonnementet allerede – er å kunne bruke mobilen i EØS som du gjør hjemme.

Men igjen: Er du hjemme, betaler du ekstra for å ringe Spania. Det gjør du ikke om du reiser over svenskegrensa først.

- Dette er litt rart, eller?

- Det er jo bra for sluttkundene å få nasjonale priser når de er ute og reiser. Men akkurat dette er nok litt forvirrende, ja, sier Mathisen i Nkom.

- Og hva synes dere om prisene operatørene krever for å ringe EØS-land?

- De kan være svært høye. Men som sagt: De er ikke regulerte.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer