Spørsmålet er hvor mange teleselskaper og telenett det er plass til på det norske telemarkedet.

Lite til hver
- Siden mange nye teleselskaper må dele på små marginer, blir det ikke så mye på hver. De har derfor interesse av å øke prisene for å tjene penger, sier Storsul, som er forsker ved Universitetet i Oslo.
Bransjen har alt økt abonnementsavgiftene og prisene for lokalsamtaler. Eksperter spår dessuten at fastpris overtar.
Det hele er en klassisk konflikt: Telebransjen vil tjene penger. Folk flest vil ha lave priser.
Ikke mange nett
- Jeg stiller også spørsmålstegn ved hvor mange parallelle telenett som bør bygges. Dette er samfunnsøkonomisk kostbart. For eksempel vil tre-fire UMTS-nett kreve høyere telepriser dersom operatørene skal kunne tjene penger, påpeker Storsul.
Hun mener det er få priskutt i dagens marked. Disse vil bli etterfulgt av prishopp dersom ikke myndighetene griper inn for å etablere reell konkurranse.
Det handler om å gi småselskapene levelige vilkår gjennom å få ned prisen Telenor og NetCom tar for tilgang til nettene.
- Telenor vil ha så lite regulering som mulig, mens konkurrentene vil at regulering skal gi dem billigere tilgang til nettet, sier Storsul.
Balanse
Hun ber myndighetene hindre Telenor i å favorisere egne selskaper ved å fakturere Telenor Mobil mindre for nettaksess enn for eksempel Chess.
Konkurransetilsynet og Post- og teletilsynet må være enda mer aktive. Men det er snakk om en balansegang.
- Telenor må ikke tjene for lite penger på tilgang til nettene. Da risikerer vi at de slutter å investere i oppgradering og utvikling av nettene, sier Storsul.
Tele2 er ett av selskapene som betaler for tilgang til Telenors nett. De mener det er spesielt ille innen fasttelefoni.
Kontrollerer
- Telenor kontrollerer markedet, og har i realiteten fortsatt monopol på fasttelefoni, sier Haakon Dyrnes, direktør for personmarked i Tele2.
På prisene ut til folk er det ikke snakk om regulering.
- Verken Telenor eller konkurrentene ønsker regulering av forbrukerprisene. Det vil nemlig skvise marginene og redusere inntektene deres, sier Tanja Storsul.