Telia lanserer Music Freedom - «gratis musikkstrømming»

Telia dropper Google, Apple og mange kunder i fri musikkstrømming

Nok et Telenor-produkt kommer i Telia-drakt: Musikkstrømming som ikke tar av datakvota. 

DATATYV: Å høre på musikk fra for eksempel Spotify kan ta mye data, om du ikke laster ned musikken først. Telia Music Freedom tilbyr å la musikkstrømming gå utenfor datakvota, men støtter bare enkelte tjenester og abonnementer. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
DATATYV: Å høre på musikk fra for eksempel Spotify kan ta mye data, om du ikke laster ned musikken først. Telia Music Freedom tilbyr å la musikkstrømming gå utenfor datakvota, men støtter bare enkelte tjenester og abonnementer. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Forrige uke kopierte Telia konkurrentens Telenor Swap – i form av Telia Svitsj.

Nå er det Telenor Yng sin frie musikkstrømming som står for tur – i form av Telia Music Freedom.

Med nyheten skal ikke musikkstrømming ta av datakvoten til Telia-kundene. Såkalt «nulltaksering».

Men ordningen har noe store begrensninger, og åpner for store problemstillinger.

Ikke Google og Apple

Slik er ordningen:

  • I et spark mot Telenor, som bare nulltakserer musikk for unge Yng-abonnenter, kalles Telia Music Freedom «aldersuavhengig». Samtidig gjelder tilbudet alle Ung-abonnementer, men bare Telia Smart Pluss, Super og Total.
  • Smart Mini- og Basis-kunder vil altså ikke få tilbudet, til tross for at de betaler like mye som Ung-abonnentene.
  • Telia snakker om musikkstrømming generelt, men Music Freedom gjelder bare bruk av Spotify, Tidal og Beat. Bruk av Google Play Music og Apple Music koster like mye som før. Telenor støtter både Apple og Google, men ikke Beat.
  • Musikkstrømmingen gjelder også der du kan roame fritt, altså i hele EU/EØS. Men bruker du opp datakvoten din på annen bruk, kan du ikke strømme musikk, heller.

- Vi er for tiden i dialog med flere aktører som driver diverse strømmetjenester og satser på å åpne opp for flere løsninger i løpet av kort tid, sier kommunikasjonsrådgiver Kristian K. Fredheim i Telia til Dinside.

Nulltaksering og nettnøytralitet

Å kunne strømme musikk fritt, om du har riktig abonnement og riktig musikktjeneste, er det få kunder som vil klage over.

Men slike tilbud er langt fra problemfrie: Nulltaksering av visse type tjenester kan nemlig anses som et brudd på nettnøytraliteten.

Nettnøytralitet er tanken om et fritt og åpent internett, og defineres av Norsk kommunikasjonsmyndighet (Nkom) som muligheten til å «nå hele Internett og at trafikken overføres uavhengig av innhold og applikasjon».

La oss si at Telia hadde innført «gratis» lesning av VG.no – da hadde Dagbladet.no blitt diskriminert, og nettnøytralitetens prinsipper dermed brutt. Forbrukerrådet har sagt de frykter en slik virkelighet.

Vet ikke om ulovlig

Norge har nå en felleseuropeisk lovgivning som skal sikre nettnøytralitet. Men den sier at det er opp til Nkom om slik nulltaksering bryter denne loven eller ikke. Og Nkom vet ikke ennå.

- Nulltaksering er ikke forbudt, men det er heller ikke tillatt med enhver form for nulltaksering, sier seniorrådgiver Frode Sørensen i Nkom til Dinside.

- Så dette er ikke et ja/nei-spørsmål, men et vurderingsspørsmål ut fra en metodikk gitt i de felleseuropeiske retningslinjene.

En slik vurdering er Nkom i gang med. Telenor har allerede nulltaksering av musikk, og OneCall var ute med et tilbud om nulltaksering av radioapper i DAB-kjølvannet. Sistnevnte kalte Nkom «problematisk».

For eksempel hvorvidt du kan strømme musikk om annen bruk er blokkert – altså etter at datakvota er tømt – er ett aspekt i en slik vurdering.

- Det blir vanskelig for operatørene å forholde seg til lovverket om dere ikke kan svare på hvorvidt dette er lovlig eller ikke. Får vi et svar i løpet av året?

- Nkom har sikkert en uttalelse om nulltaksering innen den tid, ja, lover Sørensen.

Telia mener at de er innenfor regelverket da de anser musikkstrømming som en «produktkategori». Til tross for at mange musikktjenester altså faller utenfor.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer