Tenåringer blåser i røykeadvarsler

Kampanjer som skal få ungdom til å stumpe røyken virker ikke, viser en britisk studie.

Publisert
Sist oppdatert

Forskere fra University of Leeds har sett på ungdoms røykevaner i seks år. Studien viste at tenåringsjenter starter å røyke dobbelt så ofte som gutter.

Flest jenterStudien involverte over tusen tenåringer mellom 15 og 16 år. Som 11 og 12-åringer, hadde bare to prosent av ungdommen begynt å røyke. To år senere, hadde derimot 16 prosent av jentene og åtte prosent av guttene begynt. Da de ble 15 og 16 år, hadde 31 prosent av jentene og 16 prosent av guttene startet med å røyke fast.

Ungdommen fikk undervisning i farene ved røying i to år. Det reduserte røykingen til den yngste gruppen, mens to år senere så forskerne at undervisningen hadde hatt liten effekt. Det viste nødvendigheten av å repetere undervisningen dersom effekten skulle vare lengre.

Slankemiddel- Tenåringsjenter bruker tobakk som en appetittsvekker. De bruker praktisk talt sigaretter for å holde vekten nede, sier Mark Conner fra universitetets School of Psychology til BBC.

Han påpeker imidlertid at det kun er spekulasjoner at det er hovedgrunnen til at jenter oftere røyker.

Forskerne fant ut at bare litt over halvparten av 15-16-åringene ikke hadde tatt et drag av en sigarett i løpet av de siste tre månedene. Av 13-14-åringene var det derimot 75 prosent som svarte de ikke hadde røyket i samme periode.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer