Tenk deg om før du bruker kredittkort

Det er ikke bare butikkene som tjener godt på nordmenns julehandel.

Antall korttransaksjoner tar seg kraftig opp frem mot jul. Mange bruker dyre kort for å finansiere julehandelen. Foto: colourbox.com
Antall korttransaksjoner tar seg kraftig opp frem mot jul. Mange bruker dyre kort for å finansiere julehandelen. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

November og desember er ikke bare gode måneder for handelsstanden, men også for banker og finansieringsselskaper som tilbyr kredittkort og forbrukslån.

Finanstilsynet har i flere år kartlagt omfanget av forbrukslån i et utvalg banker og finansieringsselskaper, og tallene viser at vi aldri har hatt mer gjeld i usikrede forbrukslån. Kredittkortgjeld utgjør en stor andel av dette.

Selskapene som driver denne typen virksomhet, har god inntjening, i hovedsak som følge av høye netto renteinntekter. Det blir bekreftet i en fersk rapport fra Finanstilsynet.

Høye renter på julehandelen

Tyr du til kredittkort eller forbrukslån for å betale julehandelen, så vit at du betaler mye ekstra for tingene du kjøper.

Vi har tidligere regnet ut at nordmenns gjennomsnittlige kredittkortgjeld koster oss 5.000 kroner i året - i renter.

Rentene på forbrukslån er mye høyere enn for boliglån, og de blir heller ikke justert ned i takt med styringsrenten slik boliglånsrentene blir. Det er imidlertid store renteforskjeller mellom billigste og dyreste kredittkort.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.