Tenk deg om før du tar ut

Ville priser fra noen av kortleverandørene.

Hva med å bare dra kortet i stedet?  Foto: Kim Jansson
Hva med å bare dra kortet i stedet? Foto: Kim Jansson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Skal du til utlandet i ferien, bør du tenke deg godt om før du går til minibanken.

Jo, det er riktig at vi anbefaler deg å bruke kredittkort på ferie. Dette for å slippe ulempene det medfører dersom ID-tyver og svindlere skulle få tak i kortet eller kortdetaljene dine.

Men å bruke kredittkort i ferien er slettes ikke gratis. I forrige uke viste undersøkelser fra Finansportalen at det er penger å spare på å dra kortet i stedet for å gå i minibanken når du er i utlandet.

Vi har tatt noen stikkprøver for å se hva det faktisk kan koste deg dersom du ukritisk løper til minibanken med kredittkortet ditt:

50 kroner + valutapåslag

Av Finansportalens oversikt ser vi at selv om det finnes noen kort som ikke tar gebyrer av deg, så er det nokså vanlig å ta et gebyr på 25 kroner for et uttak i en minibank i utlandet. I tillegg kommer som regel et valutapåslag på 1-2 prosent.

Men 25 kroner blir for småpenger å regne sammenlignet med noen av verstingene.

Bruker du Visa Gull, for eksempel fra Sparebanken Øst, koster det deg 35 kroner og et valutapåslag på 2 prosent av beløpet å ta ut penger i utlandet.

Statoil MasterCard ligger høyere med sine 40 kroner + 1,75 prosent påslag.

Bruker du MasterCard Black fra Storebrand Bank, så vent deg et gebyr på 50 kroner + valutapåslaget.

NB! Artikkelen er endret. Sparebanken Hemne og Odal Sparebank lå inne med gale opplysninger på Finansportalen sine sider. Disse tar ikke gebyr for uttak og tar et påslag på 1 prosent + valutapåslaget på 1,75 prosent.

Rentene løper

Det er også en annen ulempe ved å ta ut penger i minibank, vel å merke med et kredittkort: Rentene løper fra uttaksdato.

Regelen gjelder imidlertid ikke uten unntak, i fjor gjorde Bank Norwegian oss oppmerksomme på at rentene på deres kredittkort ikke løp før den rentefrie perioden var over. Dette gjelder imidlertid bare dersom du tar ut penger i utlandet. I Norge løper rentene fra uttaksdato.

Så selv om noen kort er gebyrfrie, vet du nå at det koster likevel. Da vi sjekket i fjor, viste det seg at rentene løp fra uttaksdato på de gebyrfrie kortene fra både Skandiabanken, GE Money Bank og Santander, selv om uttaket er "gebyrfritt". Da er rentebetingelsene avgjørende for hva som lønner seg på totalen.

Redd for kortet ditt i sommer? Les dette!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer