Tilbakebetaling av studielån

Tenk nøye gjennom hvordan du betaler ned studielånet

Du kan betale ned hele studielånet med en gang, om du vil, men det kan stikke kjepper i hjulet for et boligkjøp.

PASS PÅ NEDBETALINGEN AV STUDIELÅNET: Har du fast rente, må du være oppmerksom på at raskere nedbetaling og ekstra innbetalinger, fører til at du må betale dersom Lånekassen taper renteinntekter fordi du betaler inn ekstra. Foto: Shutterstock/NTB scanpix.
PASS PÅ NEDBETALINGEN AV STUDIELÅNET: Har du fast rente, må du være oppmerksom på at raskere nedbetaling og ekstra innbetalinger, fører til at du må betale dersom Lånekassen taper renteinntekter fordi du betaler inn ekstra. Foto: Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer
Publisert

Når du ikke lenger mottar lån og stipend fra Lånekassen, blir du automatisk tilbakebetaler. Dette gjelder uansett om du tar en pause i utdanningen, er i permisjon eller studerer uten stipend og lån.

Du har en betalingsfri periode på om lag sju måneder fra siste semester med støtte, til du skal betale første regning, men du kan begynne å betale med én gang hvis du ønsker det.

- Var du ferdig med studiene mai, vil første regning komme i januar. Er du ferdig desember, kommer første regning i august, sier Christin Dammen, kommunikasjonsrådgiver i Lånekassen.

For mange kan det være fristende å starte nedbetalingen umiddelbart, men det kan være fordel å ha litt is i magen.

Tips til tilbakebetaleren

  • Husk at studiestøtten er et lån, ikke en inntekt. Mange unge tenker ikke over at studielånet er gjeld som må tilbakebetales før første regning kommer i posten.
  • Lag et budsjett for å ha kontroll på utgiftene dine. Gå gjennom kontoutskriftene dine og finn ut hvilke utgifter du kan kutte, slik at du skaper rom for betaling av studiegjeld.
  • Budsjettet bør inneholde inntekt, utgifter og sparing. I spareposten bør du ha med BSU og en økonomisk buffer.

Kilde: Hanna Folkvord, finansrådgiver i DNB.

Boligdrømmen kan knuse

Høy studiegjeld kan gi deg et handikap under boligjakten. Det er nemlig slik at du kan ha maksimalt fem ganger egen inntekt i gjeld.

Hanna Folkvord, finansrådgiver i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal.
Hanna Folkvord, finansrådgiver i DNB. Foto: Stig B. Fiksdal. Vis mer

- Jo mer studiegjeld du har, jo mer må du altså kompensere med enten høy inntekt eller oppsparte midler, sier Hanna Folkvord, finansrådgiver i DNB.

Det vil si at med 300.000 kroner i studiegjeld og en bruttoinntekt på 455.000 kroner, vil banken gi deg et lån på rundt 1,9 millioner. Her må du også huske på at det er flere andre faktorer som spiller inn på lånesummen banken gir.

Likevel mener Folkvord at det er viktigere å spare til bolig, enn å betale ned studielånet. Etter at du har sikret deg boligen, kan du begynne å betale ned ekstra på studielånet.

Tjener du 400.000 kroner i året, har 250.000 kroner i studiegjeld og 350.000 i oppsparte midler, sitter du kun igjen med 100.000 kroner, hvis du bruker sparepengene til å betale ned studielånet.

- I dette tilfellet vil du ikke ha nok egenkapital til å få innvilget boliglån, sier Folkvord.

Kan få studielånet slettet

Finansrådgiveren anbefaler derfor å nedbetale studielånet over tid.

- Studiegjeld er det mest gunstige lånet du kan ha. Det har lav rente, det er enkelt å utsette, og har du betalingsproblemer, kan du få rentefritak. Blir du arbeidsufør, kan du få deler eller hele lånet slettet, sier Folkvord.

Christin Dammen, kommunikasjonsrådgiver i Lånekassen. Foto: Kim Ramberghaug.
Christin Dammen, kommunikasjonsrådgiver i Lånekassen. Foto: Kim Ramberghaug. Vis mer

På samme måte som du går fra støttemottaker til tilbakebetaler, lager Lånekassen automatisk en betalingsplan til deg rundt fem måneder etter at du fikk siste utbetaling.

- Betalingsplanen inneholder vilkårene for tilbakebetalingen av studielånet ditt, blant annet hvor mye du skal betale hver måned og når du skal være ferdig å betale ned lånet ditt, sier Dammen.

Du får automatisk den 15. i hver måned som betalingsdato, men kan endre den til 5. eller 25. om du vil.

Det blir lagt til renter på lånet ved månedsskiftet etter at utdanningen din er avsluttet.

- Det vil si at hvis du fikk siste utbetaling i mai, vil rentene bli lagt til fra 1. juli, sier Dammen.

Fleksibel betalingsplan

Du kan betale raskere ned på studielånet ditt, hvis du ønsker det, men ekstra innbetalinger forkorter ikke nedbetalingstiden din. Det er kun terminbeløpet som reduseres.

Dersom du ønsker å betale raskere ned på lånet ditt, er det enkelt å endre betalingsplanen hos Lånekassen, men dette gjelder ikke alle.

- Du kan ikke justere betalingsplanen din dersom du har fast rente, har fått ettergivelse, har gjeldsordning eller hvis lånet ditt er overført til Statens innkrevingssentral, sier Dammen.

Hvis du betaler mer enn beløpet som står på fakturaen, blir det betraktet som en ekstraordinær innbetaling. Det overskytende beløpet går til å betale ned på det totale lånet ditt, hvis alle renter og gebyrer er dekket.

- Ekstra innbetalinger er ikke forskudd på fremtidige regninger. Når du betaler inn ekstra vil du i fremtiden få et lavere terminbeløp, men nedbetalingstiden vil være den samme, sier Dammen.

Pass på raske nedbetalinger

Har du fast rente, må du være oppmerksom på at raskere nedbetaling og ekstra innbetalinger, fører til at du må betale dersom Lånekassen taper renteinntekter fordi du betaler inn ekstra.

På regningen er det et anslag på hva restgjelden vil være etter innbetalingen, og du kan plusse på dette beløpet sammen med den ordinære betalingen.

Har du lån som skal omgjøres til stipend etter bestått eksamen, bør du ikke betale inn hele lånet, men la det stå igjen et beløp som er like stort som det som skal omgjøres.

- Innfrir du hele lånet før omgjøringen, får du stipend du har rett til refundert etter omgjøringen, sier Dammen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer