Tilbakebetaling av studielån

Tenk nøye gjennom hvordan du betaler ned studielånet

Du kan betale ned hele studielånet med en gang, om du vil, men det kan stikke kjepper i hjulet for et boligkjøp.

PASS PÅ NEDBETALINGEN AV STUDIELÅNET: Har du fast rente, må du være oppmerksom på at raskere nedbetaling og ekstra innbetalinger, fører til at du må betale dersom Lånekassen taper renteinntekter fordi du betaler inn ekstra. Foto: Shutterstock/NTB scanpix.
PASS PÅ NEDBETALINGEN AV STUDIELÅNET: Har du fast rente, må du være oppmerksom på at raskere nedbetaling og ekstra innbetalinger, fører til at du må betale dersom Lånekassen taper renteinntekter fordi du betaler inn ekstra. Foto: Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer
Publisert

Når du ikke lenger mottar lån og stipend fra Lånekassen, blir du automatisk tilbakebetaler. Dette gjelder uansett om du tar en pause i utdanningen, er i permisjon eller studerer uten stipend og lån.

Du har en betalingsfri periode på om lag sju måneder fra siste semester med støtte, til du skal betale første regning, men du kan begynne å betale med én gang hvis du ønsker det.

- Var du ferdig med studiene mai, vil første regning komme i januar. Er du ferdig desember, kommer første regning i august, sier Christin Dammen, kommunikasjonsrådgiver i Lånekassen.

For mange kan det være fristende å starte nedbetalingen umiddelbart, men det kan være fordel å ha litt is i magen.

Boligdrømmen kan knuse

Høy studiegjeld kan gi deg et handikap under boligjakten. Det er nemlig slik at du kan ha maksimalt fem ganger egen inntekt i gjeld.

- Jo mer studiegjeld du har, jo mer må du altså kompensere med enten høy inntekt eller oppsparte midler, sier Hanna Folkvord, finansrådgiver i DNB.

Det vil si at med 300.000 kroner i studiegjeld og en bruttoinntekt på 455.000 kroner, vil banken gi deg et lån på rundt 1,9 millioner. Her må du også huske på at det er flere andre faktorer som spiller inn på lånesummen banken gir.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer