Tenk på dette før du handler fra utlandet

Netthandel kan være en fabelaktig måte å spare penger på, men handler du fra utlandet finnes det fallgruver.

STORT SETT GÅR DET BRA: Men det er likevel visse ting om netthandel fra utlandet som kan være verdt å vite. Foto: Per Ervland
STORT SETT GÅR DET BRA: Men det er likevel visse ting om netthandel fra utlandet som kan være verdt å vite. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jada, det har gått sport i å spare penger det siste tiåret, og, jada, følelsen av å ha spart tusenvis av kroner på å kjøpe speilreflekskamera eller femogtjue DVDer fra en utenlandsk nettbutikk er nesten like mettende og tilfredsstillende som tre julemiddager på rad.

Det er likevel en god del ting som kan gå galt når du drar ditt virtuelle kredittkort i en nettsjappe som ikke er registrert på norsk jord. Her har du noen tips om hva du bør huske på hvis du har funnet årets beste kjøp på noe slikt som www.almostfree.com.

Moms - og momstull

Handler du mye fra utenlandske nettbutikker? (Avsluttet)
Ja, av og til(41%) 348
Ja, ofte(36%) 303
Nei, jeg holder meg til Norge(23%) 190
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Den etterhvert så famøse 200-kronersgrensa ved kjøp fra utlandet har stått stille siden 70-tallet, men det finnes fortsatt elementer som forvirrer en del netthandlere. Hvis varens verdi overstiger 200 kroner, må du betale moms av både vareverdien og frakten. I
tillegg kommer Postens fortollingsgebyr, eller eventuelt gebyr fra speditører som DHL eller FedEx.

Det er bare noen ytterst få produkter det skal betales toll for, så det er i hovedsak ikke noe problem for den gjengse forbruker.

Bøker er forøvrig unntatt moms, så her kan du bestille for så mye du vil uten at pakken stoppes i tollen.

Legg også merke til at selv om frakten gjør at totalverdien på pakken bikker over 200-kronersgrensa, skal du likevel ikke betale moms på produktet i pakken så lenge det koster under 200 kroner. Basert på egen erfaring og diverse diskusjonsfora så roter selv Posten og Tollvesenet med denne forskjellen i ny og ne, så pass på at du ikke avkreves for moms på noe som ikke er momspliktig.

Garanti og reklamasjon

HELT I TET: Norsk forbrukerlovgivning gir deg langt bedre rettigheter enn de fleste andre har - så sant varen er kjøpt i Norge.
HELT I TET: Norsk forbrukerlovgivning gir deg langt bedre rettigheter enn de fleste andre har - så sant varen er kjøpt i Norge. Vis mer

Norske forbrukerrettigheter befinner seg i den absolutte verdensklasse, med reklamasjonsretten på fem år som det kanskje viktigste elementet. Amerikanske forbrukere er for eksempel ikke i nærheten av å nyte de samme fordelene når de kjøper forbrukerelektronikk eller hvitevarer, og avspises gjerne med en garanti på usle 90 dager, der nordmenn og europeere ofte kan meske seg med både ett og to års garanti fra produsenten.


En del produsenter, som for eksempel Apple og Canon, tilbyr såkalt internasjonal garanti på noen av sine produkter, som betyr at et produkt kjøpt i for eksempel USA kan sendes til produsenten for reparasjon selv om du befinner deg i Norge.

Reklamasjon kan du derimot glemme. Det betyr med andre ord at de to tusen kronene du sparte på nettkjøpet fort kan gjøre at du går tusen kroner i minus hvis laptopen går i stykker etter et år eller to.

Ingen angrefrist

En god del europeiske nettbutikker tilbyr 14 dagers angrefrist slik norske nettbutikker gjør, slik at forbrukeren har mulighet til å returnere produktet hvis noe ved kjøpet gjør at vedkommende angrer.

Basert på egen erfaring kan det se ut til at denne returretten bare gjelder for kunder som bor i EU-land, og der ligger du som nordmann som kjent tynt an.

Like vanlig er det at du ikke har noen returrett overhodet, og hvis du av en eller annen grunn ikke synes kjøpet du har gjort ikke var så lurt likevel, finnes det ingen mulighet for retur av produktet.

Finnes det mulighet for retur, må du heller ikke glemme at du allerede har betalt moms ved innførsel av produktet hvis verdien oversteg de allerede nevnte 200 kronene. Disse får du ikke tilbake. Frakt til utlandet er dessuten betraktelig dyrere enn innenlandsfrakt.

Standardrot

Mange produkter er uproblematiske å kjøpe i utlandet, men ettersom ikke alle ble enig om for eksempel samme bildestandard da TV-revolusjonen tok til for 40-50 år siden, kan du plutselig ende opp med et videokamera som bruker den amerikanske NTSC-bildestandarden, og ikke PAL slik vi bruker i Europa og Norge.

IKKE HELT NORSK: En stikkontakt som dette er som regel ikke noe problem, men det kan bli det.
IKKE HELT NORSK: En stikkontakt som dette er som regel ikke noe problem, men det kan bli det. Vis mer

En del utenlandske nettbutikker, som amerikanske B&H Photo Video, selger både PAL og NTSC-versjoner av slike kamera, så hold tunga rett i munnen når du trykker på Legg i Handlekurven.


I enkelte, spesielle tilfeller kan du også oppleve at strømforsyningen bare er tilpasset det amerikanske strømnettet (110V), og da trenger du i så fall en transformator til ganske mange hundrelapper for å koble den til en norsk stikkontakt. Mer vanlig er det at produkter fra USA leveres med variabel strømforsyning (110V-240V), men med amerikansk plugg. Et adapter til noen usle tikroner er i så fall alt som skal til for å kunne plugge den i hjemmeveggen.

Du vil også kunne oppleve at filmer som bestilles fra steder som Play.com eller HMV.com ikke leveres med norske tekster. De har riktignok ofte engelske undertekster, og selv om noen av disse igjen bare har engelske tekster for hørselshemmede (forbered deg på "lyden av pistolskudd" og "musikk spiller i bakgrunnen"-meldinger), kan det være bedre enn alternativet: ingen teksting overhodet.

Sjekk nettstedet før du handler

Har du hatt dårlige erfaringer med utenlandske nettbutikker? (Avsluttet)
Nei(78%) 492
Har ikke handlet fra utenlandske nettbutikker(12%) 76
Ja(10%) 65
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Når du handler fra utenlandske nettbutikker må du i mange tilfeller legge igjen kredittkortnummeret, noe som kan være smått ubehagelig hvis du handler fra en butikk som ikke er viden kjent, og som du selv aldri har handlet fra.


En del nettbutikker støtter nå betalingstjenesten PayPal, en slags mellomløsning som gjør at betalingen gjøres via et sentralisert betalingssystem, og som medfører at nettbutikken aldri ser kredittkortnummeret ditt.

PayPal har dessuten ulike reklamasjonsordninger og andre typer kjøpsbeskyttelse hvis for eksempel varen uteblir, eller dukker opp i en stand

Frakttrøbbel

Kredittkortsvindel og begrensninger på hvilke produkter som kan eksporteres har gjort at det ikke er mulig å bestille en del varer for utlendinger fra spesielt amerikanske nettbutikker. Disse sender bare til amerikanske adresser.

Det finnes dog en lur løsning som involverer fraktfirmaet Jetcarrier.

De fungerer som en slags liksom-amerikansk adresse, som du kan oppgi ved bestilling fra for eksempel Amazon.com. Varen(e) dine blir så sendt til Jetcarriers samlesentral i New Jersey, og deretter videresendt til din norske adresse.

Du må registrere deg hos Jetcarrier for å benytte tjenesten, men det kan være et nyttig alternativ hvis det for eksempel dreier seg om produkter du ikke får tak i i Norge.

Sjekk norske priser først!

Hvis du legger til både frakt og moms er det langt fra alle produkter det lønner seg å handle i utlandet. Prisene på norsk forbrukerelektronikk generelt og datautstyr spesielt har vist seg å være konkurransedyktig med selv de rimeligste, utenlandske nettbutikkene.

Et tilfeldig søk på for eksempel Canons 500D speilreflekskamera viser at kameraet koster 650 dollar hos amerikanske B&H Photo Video, eller rundt 3700 norske kroner, og legger du til 300 kroner i frakt og 25 prosent moms på 4000 kroner, i tillegg til fortollingsgebyret, nærmer du deg plutselig 5000 kroner.

Rimeligste norske pris på kameraet er rundt 5400 kroner, og med lyden av norske forbrukerrettigheter summende i bakhodet kan de 400 kronene fort vise seg å koste langt mer enn de smaker.

Bruk for eksempel Prisguide eller liknende prissammenlikningstjenester til å gjøre et lite sveip i forkant av bestilling.

DENNE SKAL DU SJEKKE: Har du tenkt å handle på eBay bør du vite hvem du handler fra - og tilbakemeldingene de har fått.
DENNE SKAL DU SJEKKE: Har du tenkt å handle på eBay bør du vite hvem du handler fra - og tilbakemeldingene de har fått. Vis mer


Hva med eBay?

Mange nordmenn har etter hvert lagt igjen noen tusen kroner hos auksjonsnettstedet eBay, en av vanvittig markedsplass der det meste som finnes i norske nettbutikker kan kjøpes av utenlandske tilbydere.

Her er det verdt å holde tunga rett i munnen av flere årsaker.

For det første tilbys mange av produktene uten noen som helst garanti overhodet. For det andre er det verdt å sjekke ut en selgers omdømme, som utelukkende er basert på tidligere kjøperes tilbakemelding etter avsluttet handel.

For det tredje kan det godt være varen selges og sendes fra Asia, og da må du forvente at ting tar tid.

For det fjerde vil du i de fleste tilfeller bruke PayPal til å betale for varen, og dermed har du samme kjøpsbeskyttelsen som vi omtalte tidligere i artikkelen. Flere i DinSide-redaksjonen har med hell brukt denne beskyttelsen til å få igjen penger etter at varen aldri dukket opp.

For det femte skal du være oppmerksom på selgere som foreslår at handelen gjøres utenfor eBay-systemet. Det er ikke bare et brudd på eBays betingelser, det kan også medføre at du som kjøper blir sittende med skjegget i postkassa og en murstein som absolutt ikke gjør det en mp3-spiller skal gjøre.

Har du andre tips å dele når det gjelder utenlandsk netthandel? Delta i diskusjonen i forumet under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer