Tenk på dette før du kjøper solbriller

Hver femte solbrille er faktisk feilmerket.

DUGER DINE SOLBRILLER? Det er viktig å sjekke at de faktisk beskytter synet ditt og ikke utsetter deg i fare. Foto: Colourbox.com
DUGER DINE SOLBRILLER? Det er viktig å sjekke at de faktisk beskytter synet ditt og ikke utsetter deg i fare. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Selv om solbriller egentlig er laget for å beskytte øynene, kommer ofte beskyttelsen i aller siste rekke. For mange er det faktisk utseende, design, trender og pris det som avgjør om du kjøper solbrillen eller ikke.

Men noe av det første du bør se etter er faktisk CE-merket. Det sier noe om at det beskytter øynene dine mot UV-strålingen som de utsettes for i sterkt sollys. Ifølge konsumentverket.se er faktisk hver femte solbriller feilmerket.

Les også: Bruker solbriller av forfengelighet

Feil filterkategori

Fakta om CE-merket:

 • CE-merking (CE = Communauté Européenne) er myndighetspålagt og er det synlige beviset på at produktet oppfyller sikkerhetskravene som er fastsatt i ett eller flere av nye metode-direktivene. Produktet skal ikke være til skade for menneskers sikkerhet og helse eller for miljøet.
 • CE-merking alene sier ikke noe om et produkts generelle kvalitet. Produktets brukskvaliteter stilles det ingen krav til i direktivet, og CE-merking viser kun at visse minstekrav som er fastsatt i direktivet, med hensyn til helse, miljø og sikkerhet er oppfylt.
 • For å kunne bruke CE-merket skal produsenten eller dennes representant sørge for at det foretas en samsvarsvurdering. Hvert direktiv angir prosedyrer for en slik samsvarsvurdering. Disse prosedyrene er en forutsetning for å kunne bruke CE-merket.
 • CE-merket være godt synlig, lesbart og det skal vanskelig kunne fjernes. CE-merket skal påføres selve produktet eller merkeplaten. Dersom dette ikke er mulig, skal det påføres emballasjen eller følgedokumentene. I tillegg til CE-merking skal identifikasjonsnummeret til det tekniske kontrollorganet som eventuelt har vært involvert i kontroll av produksjonen, påføres.
 • Kilde: Standard.no

 • Totalt ble 53 solbriller testet i Konsumentverkets kvalitetskontroll, og 52 av disse klarte standardkravene på UV-beskyttelse. Men det viste seg at 10 av disse solbrillene hadde en annen filterkategori enn hva de ble merket som.


  Fire av solbrillene tilhørte også den mørkeste kategorien, 4, som blant annet ikke er egnet for bruk i trafikken. Disse må derfor være merket med en advarsel, men det manglet de, altså.

  Dermed gjør du lurt i å følge med selv før du går til anskaffelse av et par stilige briller.

  - Vårt råd til deg som skal kjøpe solbriller, er å velge et par som er CE-merket. Med CE-merking, erklærer produsenten at solbrillen oppfyller alle de vesentlige helse og sikkerhetskravene. Velg et par som tilhører filterkategori 3, så får du et par solbriller som gir deg god beskyttelse mot UV-stråling, og som kan brukes i trafikken, sier Maria Lindstedt, som jobber i avdelingen for produktsikkerhet i Konsumentverket.

  Les også: Veldig mørke solbriller kan være skadelig

  Dette bør du huske når du kjøper solbriller:


  1. Kjøp bare solbriller som er CE-merket.
  2. Kjøp solbriller som beskytter godt mot stråling fra sidene.
  3. Filter kategori 3 gir god beskyttelse mot sola, og kan i tillegg brukes til kjøring.
  (Kilde: konsumentverket.se)

  Les også: Dette merket kan være falskt

  Solbriller er klassifisert i henhold til europeisk standard, og det finnes fem ulike filterkategorier som går fra 0 til 4.

  I den laveste kategorien, 0, finner du de solbrillene som slipper gjennom mest lys og høy UV-stråling. Kategori 4 slipper gjennom minst lys og UV-stråling, men er ikke egnet for de som skal kjøre i trafikken.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer