Tenk på røyk - så slutter du

Hvis ikke kan du risikere å spekke og røyke mer enn du gjorde før røykekutt.

VIL DU SLUTTE? Ikke vær redd for å tenke på røyk mens du prøver å trappe ned. Et nytt studie viser nemlig at dersom du undertrykker tankene dine, kan du risikere å røyke mer enn du gjorde. Foto: Panther Media
VIL DU SLUTTE? Ikke vær redd for å tenke på røyk mens du prøver å trappe ned. Et nytt studie viser nemlig at dersom du undertrykker tankene dine, kan du risikere å røyke mer enn du gjorde. Foto: Panther Media Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vurderer du å slutte å røyke? Da kan det være lurt å ofre sigaretten noen tanker mens du gjør det, og ikke bare fokusere på hvordan det føles å være røykfri.

De som ikke tenker på nikotin når de prøver å slutte, kan risikere å røyke mer enn de gjorde dersom de «sprekker». Det skriver nettsiden Marie Claire. Magasinet henviser til en britisk undersøkelse om rlyking og avhengighet.

Les også: Røykere legger lettere på seg

Kan gjelde for overspising

Men det er visst ikke bare for røyking at dette gjelder.

- Disse funnene vil åpenbart skape problemer for de som prøver å gi opp enkelte uvaner, slik som røyking, overspising, drikking, sex eller annen overdreven atferd, sier James Erskine, lege og forfatter ved universitetet i London.

Han mener at dersom du prøver undertrykke tankene dine, kan det faktisk virke mot sin hensikt.

Les også: 81 grunner til å stumpe røyken

Røykte mer enn før

Erskine og forskerne studerte 85 røykere som daglig røykte ti sigaretter.

Deltakerne ble delt inn i tre grupper, og ble bedt om å oppføre seg som normalt den første og tredje uken.

I løpet av den andre uken ble den ene gruppen bedt om å undertrykke sine tanker om røyking, den andre ble bedt til å tenke på sigaretter, mens den tredje gruppen skulle gjøre som før.

Resultatene viste at gruppa som ikke skulle tenke på røyk endte opp med å røyke mer den tredje uka, mens de to andre gruppene røykte det samme som før.

- Å vite hva slags teknikker du bør unngå, bør føre til en bedre forståelse av hva slags sluttemetoder som virkelig virker, konkluderer Erskine.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer