Penger i konfirmasjonsgave

Tenk sparing og fond framfor forbruk

Setter du konfirmasjonspengene på sparekonto, kan de øke med 6.500 kroner i løpet av ti år, mens i et aksjefond kan verdien bli nesten 23.000 kroner høyere.

IKKE LA ALT GÅ TIL FORBRUK: Som foreldre bør dere hjelpe konfirmanten med å plassere gavepengene, gjerne på en sparekonto eller i et fond. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix.
IKKE LA ALT GÅ TIL FORBRUK: Som foreldre bør dere hjelpe konfirmanten med å plassere gavepengene, gjerne på en sparekonto eller i et fond. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vår betyr lysere og varmere dager, pollen og blomstring, og konfirmasjon.

Nok en gang reises spørsmålene «hvor mye skal jeg gi?» og «hvordan er det lurt å plassere konfirmasjonspengene?».

Elisabeth Realfsen i Finansportalen tror konfirmantene vil få omtrent det samme i snitt som de siste årene, altså i underkant av 35.000 kroner. Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB, ser at det har blitt satt inn rundt 40.000 kroner i konfirmasjonspenger i samme periode.

Noen vil, derimot, få langt mer. Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, sier at enkelte konfirmanter kan innkassere opp til 100.000 kroner og vel så det på merkedagen.

Blir du svett nå? Dinside skal forsøke å gi deg noen konkrete tips, både til hvor mye du bør gi ut fra relasjon, samt hvordan konfirmanten bør plassere pengene. Forvaltes de riktig, kan verdien nemlig øke enda mer de neste ti årene.

Stadig større summer

I 2016 gjennomførte Nordea og TNS Gallup en undersøkelse av hvor mye konfirmasjonen koster og hva konfirmantene får i gave.

Ser vi på summen av festen, antrekket til konfirmanten og gaven, koster konfirmasjonen i underkant av 36.500 kroner i snitt.

Når det gjelder hvor mye hver enkelt gjest gir i gave, er det disse gjennomsnittsbeløpene som gjelder:

  • Foreldre: 11.100 kroner.
  • Besteforeldre: 6.300 kroner.
  • Tanter og onkler: 1.100 kroner.
  • Venner og øvrig familie: 600 kroner.

Reitan i Nordea har inntrykk av at konfirmasjonsgavene når stadig nye høyder, så vi kan ikke se bort fra at årets konfirmanter får enda mer enn tidligere kull.

- Spesielt foreldre smører på, men også besteforeldre er svært rundhåndet, sier forbrukerøkonomen.

I tillegg til gavene kommer utgiftene til fest og antrekk, og det finnes tilfeller der foreldre tyr til forbrukslån for å finansiere festen, ifølge Reitan.

- Dersom de ikke betaler tilbake innen rimelighetens tid kan en konfirmasjon ende opp med å velte hele familieøkonomien, advarer hun.

Konfirmasjonspengene kan øke med nesten 23.000 kroner

Tradisjonelt får konfirmanten gave i form av kontanter i en konvolutt, som Realfsen i Finansportalen mener fortsatt er vanlig. Det er, derimot, også konfirmanter som får gaver rett inn på konto eller via Vipps.

Uansett hvordan gavene blir gitt, er det lurt å spare pengene, spesielt siden det er snakk om store summer som kan vokse enda mer de neste årene.

Tar vi utgangspunkt i gjennomsnittssummen på konfirmasjonsgaver i 2015, altså 33.500 kroner, kan de i løpet av ti år utvikle seg slik:

  • sparekontoen med beste rente på om lag to prosent: 40.000 kroner.
  • i indeksfondet med høyest kjent avkastning og lavest gebyr de siste ti årene: 56.200 kroner.

- Setter du konfirmasjonspengene i aksjer, kan du over tid forvente høyere avkastning enn i banken, men du må regne med at verdien av pengene kan gå både opp og ned underveis, sier Realfsen.

For å unngå tap på grunn av kortsiktige svingninger på børsen, bør du ha et aksjefond i minst fem år før du tar ut pengene. Indeksfond regnes som et av de beste aksjefondene, da de kun kopierer børsindeksen og er billige i drift.

Du kan finne oversikt over indeksfond hos Finansportalen, og tenker du på aksjesparekonto (ASK), så har Dinside skrevet om det tidligere.

Bind pengegavene til bolig

Det er heller ikke dumt å gi konfirmasjonsgave i form av boligsparing. Boligsparing for unge (BSU) er et spareprodukt hvor du kan sette inn opp til 25.000 kroner i året, får god rente og et skattefradrag på 20 prosent.

- Det er jo ikke sikkert ungdommen evner å sette til side maksimumsbeløpet på 300.000 kroner i ordningen når de er i etableringsfasen før de fyller 34 år, sier Realfsen.

Men, husk at DNB og Nordea setter ned renten når BSU-spareren er over aldersgrensen.

Et medlemskap i den lokale boligforeningen, som OBOS i Oslo, er også en fin gave å ha «på kistebunn» når ungdommen blir voksen.

Reitan i Nordea mener det er lurt å øremerke pengegavene som gis til konfirmantene. På den måten unngår foreldre at barna sløser bort pengene.

- Foresatte bør involvere seg og hjelpe barnet sitt med å forvalte pengene, sier forbrukerøkonomen.

Konfirmanten bør likevel få sjansen til å forvalte noe av pengene, for eksempel at ti prosent kan brukes til forbruk, mens resten spares, foreslår Reitan.

Arv og minner som gave

Det er, derimot, ikke bare rene pengegaver som er fine å gi til konfirmantene.

Klassiske gaver som smykker, slipsnål og bunad vil nok ikke konfirmanten ta seg råd til å kjøpe selv i studietiden eller etableringsfasen, og dette kan derfor være et fint supplement til penger, mener Realfsen i Finansportalen.

Arvegods er både en bærekraftig og trendy gave, legger Reitan i Nordea til. Dette er også gaver som har en tendens til å bety mer og mer for mottakeren gjennom årenes løp.

- Opplevelsesgaver er et annet alternativ. Tid er mangelvare, og tid sammen kan gjerne være utgangspunktet for en fin gave, sier forbrukerøkonomen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer