Tennene våre smuldrer bort

Nær halvparten av Norges voksne befolkning har syreskader på tennene.

Publisert
Sist oppdatert

Helt fra vi lot oss trollbinde av Thorbjørn Egners eventyr om Karius og Baktus, har de fleste av oss ansett deilig loff med sirup på og søte karameller små for å være tennenes verste fiender.

Men det var før vi begynte å drikke syreholdige drikker i stor skala. Nordmenn er det mest brusdrikkende folkeslaget i Europa, og følgene av det begynner etter hvert å komme til syne i tanngarden. Nye undersøkelser viser at fire av ti nordmenn over 20 år har til dels alvorlige emaljeskader på tennene.

Tar du godt vare på tennene dine? Ta testen her

Farlig småspising

Ifølge tannlege Lillian Hajdu ved Majorstuen Tannlegesenter i Oslo er hyppige inntak av frukt, mat og drikke den viktigste årsaken til den dystre utviklingen.

- Syreholdige drikker som brus, juice og sportsdrikker gjør tannemaljen myk slik at den lettere tæres bort. I tillegg er det mange av oss som spiser hyppige mellommåltider med sukkerinnhold. Dette setter også i gang syreproduksjonen i munnen, sier hun til DinSide Helse.

Les også: - Frukt etser bort tennene

Det er tannemaljen som utgjør det harde belegget på tannoverflaten, og hvis den først tæres bort, vokser den aldri ut igjen. Typiske tegn på emaljeskader er ising i tennene, hakkete og "frynsete" emalje, gulere og mattere farge, en mer ruglete tannflate og små biter som brekker av tennene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer