Tennene våre smuldrer bort

Nær halvparten av Norges voksne befolkning har syreskader på tennene.

Publisert
Sist oppdatert
Vent en time med å pusse tennene etter inntak av syreholdig mat og drikke.


Helt fra vi lot oss trollbinde av Thorbjørn Egners eventyr om Karius og Baktus, har de fleste av oss ansett deilig loff med sirup på og søte karameller små for å være tennenes verste fiender.

Men det var før vi begynte å drikke syreholdige drikker i stor skala. Nordmenn er det mest brusdrikkende folkeslaget i Europa, og følgene av det begynner etter hvert å komme til syne i tanngarden. Nye undersøkelser viser at fire av ti nordmenn over 20 år har til dels alvorlige emaljeskader på tennene.

Tar du godt vare på tennene dine? Ta testen her

Farlig småspising

Ifølge tannlege Lillian Hajdu ved Majorstuen Tannlegesenter i Oslo er hyppige inntak av frukt, mat og drikke den viktigste årsaken til den dystre utviklingen.

Vi drikker mest brus i Europa, og det begynner å sette sine spor i tennene våre. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Colourbox.com
Vi drikker mest brus i Europa, og det begynner å sette sine spor i tennene våre. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer

- Syreholdige drikker som brus, juice og sportsdrikker gjør tannemaljen myk slik at den lettere tæres bort. I tillegg er det mange av oss som spiser hyppige mellommåltider med sukkerinnhold. Dette setter også i gang syreproduksjonen i munnen, sier hun til DinSide Helse.

Les også: - Frukt etser bort tennene

Det er tannemaljen som utgjør det harde belegget på tannoverflaten, og hvis den først tæres bort, vokser den aldri ut igjen. Typiske tegn på emaljeskader er ising i tennene, hakkete og "frynsete" emalje, gulere og mattere farge, en mer ruglete tannflate og små biter som brekker av tennene.

Utsett tannpussen

- Disse symptomene oppstår som følge av at mineralene i tennene løser seg opp. Munnens eget forvar mot sur mat og drikke er spyttet vårt. Men ved gjentatte syreangrep vil ikke spyttet over tid klare å remineralisere tennene, forklarer Hajdu.

Og går du løs med tannbørsten kan du faktisk gjøre vondt verre.

- Det er svært viktig at du unngår å pusse tennene like etter inntak av sure drikker, fordi dette bare forverrer syreskadene. Under syrepåvirkning blir tannemaljen myk, og tannpussen vil derfor bli en ekstra belastning, forklarer hun.

Les også: Munnen avslører deg

Som en hovedregel bør du vente en time med å pusse tennene etter inntak av syreholdig mat og drikke. Skyll heller godt med fluor, råder Hajdu.

- Den virker som et gitter mot ytre påvirkning, og remineraliserer tennene. Fluor kan ikke bygge opp tapt emalje, men den kan forebygge videre skader, sier hun.

Bruk sugerør

Lillian Hajdu anbefaler å avslutte måltidene med basiske matvarer, som for eksempel ost, banan, melk eller grønnsaker.

- Det er viktig at det er ro i munnen når man avslutter måltidet, slik at spyttet kan nøytralisere surhetsgraden. Et smart triks for å redusere syreangrepet på tennene er å bruke sugerør når du drikker brus, juice og andre syreholdige drikker. På den måten passerer væsken tennene uten å gjøre så stor skade, sier hun.

Les også: Slik får du null hull

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer