Terapi for hypokondere

En ny undersøkelse viser at psykoterapi kan være til stor hjelp for den innbildt syke. Kjenner du en hypokonder?

Publisert
Sist oppdatert

Joachim Henriksen

Hypokonder er en mye brukt betegnelse for mennesker som antar at de er syke uten at det finnes noen fysiske tegn på deres lidelser. Mens hypokonderen sjeldent er fysisk syk kan man godt betegne tilstanden som en mental lidelse.

Forøk med psykoterapi har vist at hypokonderi ofte kan behandles med stort hell. Problemet er bare å få hypokonderen til å innse at det er psykologisk behandling som skal til for å få en bedre livskvalitet.

Klare resultater
Det er forskerne ved Harvard's Brigham and Women's Hospital som har undersøkt effekten av psykoterapi for hypokondere.

Av 187 pasienter ved sykehuset ble 102 pasienter henvist til terapi mens de andre fikk vanlig medisinsk behandling. Et år etter seks terapitimer viste over halvparten av pasientene en klar bedring i symptomer og livskvalitet. Hos de som fikk medisinsk behandling fikk bare en av tre pasienter en tilsvarende effekt.

I terapien ble paientene oppfordret til å kutte ut den typen oppførsel som bidro til problemet. Det innebærer blant annet søk på internett etter sykdomsdiagnoser og å lese dødsannonser i avisene. En bedre forståelse av diagnoser og teknikker for å få tankene over på andre tema var også en del av behandlingen.

Nekter terapi
Desverre valgte over tyve pasienter å avslutte behandlingen da de ble henvist til terapitimer. De nektet å akseptere at deres lidelser kunne løses ved hjelp av en psykolog og ikke en doktor.

- De fleste hypokondere vil aldri gå til en psykolog. De vil si "jeg trenger ikke å snakke om dette, jeg trenger en ny leverprøve og vil ha en ny scanning av hjernen", forteller forskningsleder Arthur Barsky til CNN News.

Vanskelig å behandle
Hypokonderi regnes som et vanskelig problem å behandle. En av årsakene er at pasienter med dette problemet ofte bytter leger fordi de ikke får de diagnosene som de er overbevist om at de fortjener. Lidelsen går ofte i arv men forskerne er uikre på om dette har genetiske årsaker eller om det skyldes at barn lærer fra foreldre som er sykelig opptatt av sykdom.

-Dette er et svært viktig studie med fokus på et undervurdert problem som vi har forsket alt for lite på. En metode for å hjelpe disse pasientene er et stort fremskritt, sier overlege Joshua Straus ved Chicago's Northwestern Memorial Hospital i en kommentar til CNN.

Mozon 28.03.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer