TEST: Årets beste og verste juleøl 2009

Soleklar vinner i årets test av juleøl på DinSide.

Utvalget av juleøl er enormt.  Foto: Per Ervland
Utvalget av juleøl er enormt. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tre garvede øleksperter har smakt seg gjennom 54 forskjellige typer juleøl, for at du skal slippe å kjøpe dårlig juleøl i år. Vinneren er soleklar: Berentsens Julefnugg (6,5 %) er årets beste juleøl 2009.

- Du kan si det ganske enkelt: Det er et øl som har alt i seg, rett og slett et komplett øl. Komplekst, men likevel balansert, konkluderer dommerpanelet.

Rett til de beste i hver kategori:

Skal spille Åge Aleksandersen

Jubelen går i taket i det lille brygghuset når DinSide forteller at Berentsens har brygget årets mirakeldrikk.

- Det er fantastisk! Vi får spille Åge Aleksandersens Min dag i dag, sier daglig leder Harald Berentsen til DinSide.

TEST: Årets beste og verste juleøl 2009

Han forklarer at suksessoppskriften bygger på hardt arbeid fra morgen til kveld, kombinert med masse kjærlighet og de aller beste råvarene.

- Dessuten har vi lest tester fra tidligere år, og sett hva folk vil ha og korrigert etter dette, forklarer Berentsen.

Terningkast seks

Det er ikke flust med toppkarakterer i årets juleøltest, og det er faktisk bare to flasker som får tildelt øverste karakter. I tillegg til årets vinner, får Ringnes Julebukk (9 %) full pott hos dommerne. Selv om ikke Julebukken er like bra som vidunderet fra Berentsen, får ølet skryt av dommerne for å være et veldig godt øl til mat. En av dommerne mente det minte om belgisk øl, noe Ringnes bør ta som et kompliment.

I klassen butikkøl, var det ingen som stakk av med terningkast seks. Derimot ble det delt ut to femere, det ene til Hansa Juleøl (4,5 %), den andre til Aass Gourmet Jule Ale (4,7 prosent).

I den alkoholfrie klassen var det Santa Clausthaler som stakk av med seieren. Dommerne mente Hansa Borg hadde klart å lage et godt alkoholfritt alternativ, som må få skryt for å være balansert, med god bitterhet.

To av dommerne har nylig skrevet en komplett guide til norske bryggerier og øl. Foto: Per Ervland
To av dommerne har nylig skrevet en komplett guide til norske bryggerier og øl. Foto: Per Ervland Vis mer

Dommerne

Dommerne i årets juleøltest har drukket seg gjennom ubeskjedne mengder øl i sitt liv. Vidar Johnsen, Hylje Mortensen, og Bent Engen er med i ledelsen i Norske Ølvenners Landsforbund (Norøl), en uavhengig organisasjon for ølinteresserte.

Johnsen og Mortensen har nylig lansert boken Norsk øl som blant annet presenterer alle norske bryggerier og brygghus, samt alle de edle dråpene de produserer. Som research til boken har de Mortensen og Engen smakt seg gjennom over 200 typer norsk øl, og analysert hver eneste lukt og smak. Derfor bør det ikke være noe tvil som at disse karene vet hva de snakker om, når de vurderer juleølet i denne testen.

- Et godt juleøl er et balansert øl, med noe sødme i og litt bitterhet i bunnen, sier de tre dommerne.

De legger til at ølet ikke skal smake for sterkt, men bør være litt kraftig. Juleøl kan også heves med dufter og inneholde smaker av karamell, nøtter, sjokolade og forskjellige julekrydder.

Les mer om øl på Norøls nettsider

Vidar Johnsen, Hylje Mortensen, og Bent Engen fra ølorganisasjonen Norøl har luktet og smakt seg gjennom 54 typer juleøl. Foto: Per Ervland
Vidar Johnsen, Hylje Mortensen, og Bent Engen fra ølorganisasjonen Norøl har luktet og smakt seg gjennom 54 typer juleøl. Foto: Per Ervland Vis mer

Slik tester vi

Test av juleøl er en omstendelig prosess, som blir nøye planlagt over lengre tid. Dommerpanelet har over to kvelder fått servert 54 forskjellige juleøl. Den første dagen ble det svakeste ølet testet, det vil si alkoholfritt øl og butikkøl. Den neste dagen ble polølet smakt og vurdert.

Vi serverte fire til fem øl av gangen. Dommerne vurderer nøye både farge, skum og lukt, før de smaker på de edle dråpene. Deretter smaker de og vurderer hvert enkelt øl. Terningkastene er et gjennomsnitt av dommernes poeng.

I vurderingene av hvert øl kan du også lese hvilke temperaturer ølet bør holde når det serveres, hvor lenge ølet kan lagres, samt hvilke ingredienser som finnes i hver flaske.

BLINDTEST: Juleøltesten er selvsagt en blindtest hvor hvert øl blir nøye vurdert. Foto: Per Ervland
BLINDTEST: Juleøltesten er selvsagt en blindtest hvor hvert øl blir nøye vurdert. Foto: Per Ervland Vis mer

Denne testen ble første gang publisert i november 2009.

TEST: Årets beste og verste juleøl 2009

  1. Sterkøl
  2. Svakøl i butikk
  3. Alkoholfritt juleøl

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer