Dagligvarer i Too Good To Go

Test av matbutikkenes forundringsposer

Er rimelige poser med mat som skal gå ut på dato, løsningen på matsvinnet - og for lommeboka? I vår test var det en av kjedene som utmerket seg med innholdet i sin forundringspose.

MATSVINN: Flere dagligvarebutikker tilbyr deg å handle «restevarer» hos tjenesten «Too good to go». Vi har sett på innholdet. Video: Eilin Lindvoll / Øystein Bergrud Fossum / Berit B. Njarga. Klipp: Tobias Fjeldvang / Dinside Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside har testet matsvinn-appen To Good To Go to ganger tidligere; en gang som alternativ til storbylunsj i London, og for å teste hva man får av mat til overs fra norske spisesteder.

Begge gangene var det litt varierende resultater, der vi i noen tilfeller gjorde et skikkelig kupp, samtidig som vi ble skuffet i andre tilfeller.

Denne gangen har vi valgt å sette dagligvareutvalget i appen på prøve, ettersom flere av butikkjedene nå tilbyr forundringsposer med variert utvalg til en rimelig penge.

Får du valuta for pengene når du bidrar til å kutte matsvinnet på denne måten?

Her er vår dom.

Slik har vi testet

Vi har sikret oss poser med dagligvarer fra tre av matvarekjedene som har avtale gjennom Too Good To Go: Extra, Meny og Joker.

Disse er kjøpt på en tilfeldig utvalgt dag i løpet av de siste par ukene, på følgende butikker: Extra på Hammerås i Eidsvoll kommune, Joker i Toftes gate i Oslo sentrum og Meny Tasta i Stavanger.

Vi har vurdert innholdet i posene etter hvor ferskt det er og hvor praktisk utvalget vi fikk var med tanke på å kutte matsvinnet.

Mens den ene posen var et sikkert bidrag til både matsvinnet og økonomien til en husholdning, var det litt mer varierende resultater for de to andre kjedene.

Extra Hammerås

  • Forundringspose, 39 kr
  • Hentes mellom 22:30 - 22:50
Dette fikk vi i posen fra Extra. Foto: Berit B. Njarga
Dette fikk vi i posen fra Extra. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

39 kroner er uten tvil en lav pris for en hel pose med dagligvarer, tenker vi når vi kjører til butikken rett før leggetid.

Der blir vi møtt av en Extra-ansatt med en liten tralle med flere Too Good To Go-poser klare til utlevering. Posen er stiftet sammen, og den første tanken som slår oss er at den føles veldig lett.

Vel hjemme blir avdukningen av innholdet litt skuffende - for vi hadde forventet litt mer, til tross for lav pris: Inni posen finner vi et helt ok brød, en pose små, friske klasetomater, og en pakke trippelsalat som går ut på dato samme dagen. Akkurat det er noe av vitsen - men her burde butikken sjekket produktet før de la det i posen: Salaten er nemlig begynt å bli gammel, rundt halvparten er blitt brun og det renner brun væske inni pakken. Dermed ender vi med å kaste cirka halvparten av innholdet i salatpakken - og har kun fått to og en halv varer.

Litt vanskelig å se her, men mye av salaten var allerede blitt dårlig. Foto: Berit B. Njarga
Litt vanskelig å se her, men mye av salaten var allerede blitt dårlig. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

De andre varene er det ingenting å utsette på, men vi syns at antallet varer og det at mye av salaten ikke var spiselig lenger, kun holder til terningkast tre, når man i tillegg har et ganske ugunstig hentetidspunkt sammenlignet med de to andre kjedene.

Meny Tasta

  • Forundringspose, 49 kroner
  • Hentes mellom 20:30 og 21:00
Dette fikk vi i posen fra Meny.Spennende utvalg - men kort tid på å få spist opp varene. Foto: Eilin Lindvoll
Dette fikk vi i posen fra Meny.Spennende utvalg - men kort tid på å få spist opp varene. Foto: Eilin Lindvoll Vis mer

Å sikre seg en forundringspose fra Meny i Stavanger-området, viser seg å være en utfordring i seg selv. Ikke bare er det kamp om posene, men den første posen vi fikk sikret oss, fra Meny Stokka, ble dessuten avlyst da butikken ikke hadde nok matsvinn å fylle posen med.

Posen fra Meny er mer innholdsrik enn den fra Extra - men så koster den også 10 kroner mer. Utvalget viser seg å være både et pluss og et minus:

I tillegg til et ferskt brød, får vi nemlig en porsjon ferdiglaget lapskaus, samt en pakke ferske scampi med ingefær og hvitløk og en boks med krepsehaler i lake. De to siste varene er begge merket siste forbruksdag, og man bør altså være forsiktig med å spise det etter den angitte datoen.

Brødet av typen Jacobs kornbrød var fersk og godt med sprø skorpe, og smakte meget godt. Både scampier og lapskaus var ok, og smakte som forventet. Krepsehalene var vasne og smakløse, men så kan man kanskje heller ikke forvente stort av sjømat som har ligget noen måneder i lake.

Et variert innhold der, altså, men det største minuset er den korte holdbarheten til enkelte av varene. Dermed risikerer man ikke å få brukt opp matvarene slik intensjonen er. Og dermed unngår man heller ikke matsvinn, slik det er tiltenkt.

Er man derimot altetende, og syns «alt går i grisen» spesielt på kveldstid, vil dette derimot være en morsom forundringspose å få kloa i.

Terningkast 4.

Joker Toftes Gate

  • Forundringspose, 49 kr
  • Hentes mellom 08:00 - 23:00
Dette fikk vi i posen fra Joker. Foto: Øystein Fossum
Dette fikk vi i posen fra Joker. Foto: Øystein Fossum Vis mer

Det er to viktige ting som skiller forundringsposen fra Joker fra de to andre: Mengden varer, og hentetidspunktet.

Bæreposen fra Joker var nemlig langt mer velfylt enn posene fra de to konkurrerende kjedene.

Her var det brødmat til en hel familie, både i form av ferske, grove brød, fire croissanter og en pose med boller. I tillegg lå det en helmelk og en pakke påleggsskinke, der melka hadde best før-dato på hentetidspunktet, mens skinka hadde siste forbruksdag samme dag.

Ettersom det meste av brødmat i verste fall kan fryses, og melk holder flere dager over holdbarhetsdatoen, er det altså kun skinka man må skynde seg med å spise opp i dette tilfellet. Og det er det gode muligheter for - med så mye brød.

Etter å ha smakt på innholdet kunne vi dessuten konkludere med at maten var fersk og god. Det eneste unntaket var posebollene - men de er sjelden særlig saftige i utgangspunket, og smakte slik poseboller pleier. Altså en helt ok vare for de som liker sånt.

Alt i alt et kupp til prisen på 49 kroner.

Terningkast 6

Konklusjon

Å kjøpe forundringsposer fra dagligvarekjedene i appen Too Good To Go kan definitivt sikre deg et kupp - men du bør være forberedt på et variert innhold i posene, slik vår test viser. Kort holdbarhetsdato på enkelte av varene gjør dessuten at det ikke er sikkert at matsvinnet blir så lite som ønskelig - ikke minst når noe av maten må kastes med en gang.

Er man derimot lite kresen og kreativ i matveien, er dette definitiv mat til en rimelig penge, som dessuten har et visst spenningselement i seg:

For hva får du egentlig i forundringsposen? Et morsomt konsept, som nok kutter matsvinnet totalt sett og sikrer deg rimelig mat, men kan gi en liten skuffelse i ny og ne.

Joker stikker av med seieren i vår sjekk - med god margin

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer